: Haj mögül

Sikerült most minden nap skiccelnem kicsit, mert kell a gyakorlás. Nagyon. smiley Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontosak ezek a gyakorló rajzok; nem csak anatómiában, de formavilág gyakorlásba, eszköz ismerkedésben és a lendület megtalálásában. Sokkal könnyebben állok neki valami komolyabbnak, ha előtte csinálok néhány ilyen skiccet. Ennél már csak az lenne jobb, ha modellről rajzolhatnék, de sajna itt Szegeden nem láttam rá lehetőséget. smiley Szóval marad a fotóról való rajzolás.

Ez egy másfél órás skicc, félfamentes albumban.. őőő... de rég volt már, hogy rendes rajzot töltöttem fel. smiley
Szóval, gyakorlás. Ja igen, A5-ös méret.

Még annyi, hogy nem hasonlóságra törekedtem itt, hanem a "hihetőségre". Pölö látom, hogy az orr rövidebb, mint a fotón, de szerencsére anatómiába nem zavar bele.

Rövid videó készülés közben: https://www.facebook.com/…

[ http://fav.me/d81yxfa ]
Címkék: , , , ,

1176 megtekintés
11 szavazat
22 komment
some rights reserved

Komment írásához lépjél be, vagy Regisztrálj!

Lyndil[offline]

Lyndil

2019-08-30 20:15:090+#22Nagyon jó rajz lett ez, smiley én ritkán szoktam gyakorolni, mert nincs rá időm egyéb teendőim miatt. Inkább neki vágok a rajznak és lesz ami lesz smiley Nekem csak annyi lenne az észrevételem, hogy olyan mintha kicsit föntebb lenne az orra mint kellene.

Sipy[offline]

Sipy

2018-06-28 16:09:261+#21Szerintem is több, mint skicc.
Szeretem az ilyen jellegű, stílusú rajzokat, grafikákat. smiley +

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2018-06-19 15:24:510+#20Válasz a #19 kommentreKöszi. smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Vicaversa[offline]

Vicaversa

2018-06-19 15:23:430+#19Válasz a #18 kommentreGondoltam, hogy nem véletlen lett szögletes. És kb ez a jó arány szerintem. Ha jobban sarkosítod, már lehet, hogy sok. Így perfekt!
Aloha :)

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2018-06-18 10:48:550+#18Válasz a #15 kommentreKöszönöm, örülök, hogy tetszik! smiley A szögletesség direkt, csak még nem mertem jobban szögletesíteni, hogy látszódjon ez a direktség, de talán majd idővel. smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2018-06-18 10:48:150+#17Válasz a #14 kommentreKöszönöm a véleményed. smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2018-06-18 10:48:000+#16Válasz a #13 kommentreEnnek örülök, köszönöm! smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Vicaversa[offline]

Vicaversa

2018-06-16 19:06:010+#15Emlékeztet a régi jófajta képregényes ábrázolásra. Kicsit szögletesebb lett mint a referencia, de nekem pont ettől sokkal jobban tetszik. Tetszenek ezek a skiccek. +
Aloha :)

kvik84[offline]

kvik84

2018-06-11 22:16:050+#14Friss és lendületes! Tetszik a haj laza kialakítása, a nőies jegyek kihangsúlyozása! smiley +

jozsa0518[offline]

jozsa0518

2018-06-10 13:01:410+#13Szeretem az ilyen rajzokat,és így is gyönyörű a hölgy!
Józsa Gábor

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2018-05-24 12:26:110+#12Válasz a #10 kommentreKöszönöm, ennek nagyon örülök! smiley
Illetve köszönöm a tippedet is! Ahogy néztem, anno már belájkoltam, csak azt hittem, hogy ők olyan csoport, ahol híres festményeket kopiznak pontról pontra, de jobban megnézve, szerencsére azt csinálják, amit keresek.
Írni fogok nekik mindenképp, mert szeretnék rajzolni ilyeneket. smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2018-05-24 12:24:100+#11Naná, tudom, hogy nem úgy értetted! smiley Ez a számomra tett hatás, ami igazából érzelmileg nem indít meg negatív irányba. smiley

A sok alkotás önmagában még nem feltétlenül elég, erre értettem az okosabb gyakorlást, ami hiánya miatt még nem vagyok ott, ahol szeretnék.
Mármint, ha anatómiát és egyebet lazán figyelmen kívül alkot az ember azt, ami épp jön belőle, az stílust csiszol és az eszközök használatát (szerintem). A fotóreál nekem is jó volt pár dologra, szépen tónusozok - amikor akarok úgy tónusozni -, illetve megtanultam egyéb nüanszokat, de pont a tanulmányrajzok azok, amik konkrétan a formakezelésben, anatómiában, arányok és irányok megtalálásban segítenek fejlődni, ami neked is egy igen jó dolog lenne. Akkor is, ha nem fotóreált alkotsz! Formakezeléshez való érzék mindenhez kell.
Szóval ha úgy érzed, hogy toporogsz, akkor állj neki csupán skiccelgetni. Sokszor említem másoknak is, sokan nem hiszik el, de az a néhány, aki megfogadja, tényleg jut valamerre. Szóval ha "meg akarsz szakadni", annak egy részét a tudás növelésre is fordíthatod, a maradék idő pedig maradhat az önfeledt alkotásra.

Már csak nekem is tartanom kell magam, hogy minden nap skicceljek. smiley

Ez egyébként nem off! Azért vagyunk az oldalon, hogy egymást segítsük, beszélgessünk az alkotásról magáról vagy annak körülményeiről. Szóval köszönöm, hogy megosztod a gondolataidat itt. smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

tajtizsolt[offline]

tajtizsolt

2018-05-22 19:22:060+#10Nekem is nagyon tetszik ez a vázlatos de mégis teljes értékű portréd. Úgy tudom hogy van itt Szegeden egy csoport ahol szoktak élő modellről rajzolni, festeni. Igazából csak a facebook oldalukat követem, ott szerintem tudsz érdeklődni hogy van-e lehetőség csatlakozni. Egy próbát megér smiley https://www.facebook.com/…

Barnuska[offline]

Barnuska

2018-05-22 17:33:510+#9Válasz a #7 kommentreVéletlenül sem akartam degradálni a sok sok év munkádat, inkább felnézek rád ezért...a többit pedig értem, és így lehet biztosan, ám amiről írtam, az magamnak szólt inkább, mármint az, h nagyon sokszor érzem azt, hogy hiába a napi sok sok óra gyötrés, valahogy topogok csak smiley ... Én is kiléptem az "elvárt" életből, a munkámból, hogy olyat csináljak, aminek értelmét látom - mondjuk, lehetett volna sokkal hamarabb ez a kilépés - , de igazán nem tudtam, hogy minek is lesz értelme majd... Aztán elkezdtem "alkotni", vagy hogyan is nevezzem, és az elmúlt 4 évemben több munka és idő van , mint a korábbi 24 évben együttvéve ... Na, de nem offolok tovább, azt akartam csak leírni, h magamnak szólt a tehetség kérdésének feltétele, mert oltárira nem tudom mostanában, hogy állok csak egy helyben, ennyi van bennem, vagy nyomjam tovább a napi 8-9 órát szakadásig...
Ilcsi

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2018-05-22 15:41:220+#8Válasz a #6 kommentreKöszönöm szépen! smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2018-05-22 15:41:030+#7Válasz a #5 kommentreKöszi szépen, és örülök, hogy megtekintetted a videót is! smiley

Meg kell valljam, nem szeretem ezt a "tehetség" szót. Enyhén degradálja a sok munkám értékét (mert ha már előnnyel indulok, akkor biztosan gyerekjáték volt az egész gyakorlásosdi), aki meg nem akar gyakorolni, kibúvóként használja.

Általános megfigyelés azt mutatja, hogy aki akar, az tudni fog. A különbség annyi, hogy más-más eszköztárunk van, más erősségben, így megeshet, hogy valamelyik készség már erősebben van meg, a másik készség gyengébben, ami a rajzoláshoz szükséges (pölö, nekem alapból jobb volt a precizitásom, az analizációs készségem, de rossz az odafigyelésem és arcmemóriám stb.).

Sajnos a nagy probléma az, hogy sokan egyszerre akarnak eredményt, és ezért nem akarnak energiát feccölni a rajzolásba. Ilyenkor mondhatják azt, hogy hiába gyakorolnak, nem fog menni.
Nekem mázlim volt annyiban, hogy - bár kicsit későn - kiléphettem az alapvágányról, és volt időm ténylegesen sokat rajzolni. Értetendő ez alatt az, hogy suli és munkahely helyett nekem évekig minden nap a rajzolás lehetősége adott volt napi 8-10 órában, és ezt ki is használtam, nem csináltam mást. Nem jártam el bulizni, nem jártam moziba, nem játszottam, hanem alkottam.
Ha ez nem így lett volna, valószínűleg nem tudnék még ennyire sem rajzolni, és ha okosabban gyakoroltam volna, most sokkal több ügyességem lenne a grafika más területein is.

Szóval ezért nem hiszek az általánosságban vett "tehetség" kifejezésben.
Kitartás, türelem van, és még sok minden, ami alapból bennünk lakozik, csak meg kell ezt érteni, és eszerint formálni azokat egy készség kiteljesítéséhez.

Amúgy ez a néhány sor fejezi ki a legjobban, csak sajna magyarul nem találtam meg:
kép:http://i0.kym-cdn.com/pho…

Köszi a pontyot! smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Miyuko[offline]

Miyuko

2018-05-22 13:25:330+#6Nálam is + ez a rajzod, még így vázlat formájában is nagyon szép lett!

Barnuska[offline]

Barnuska

2018-05-22 11:34:040+#5Láttam a videót a rajzolásodról... olyan megnyugtató, szép alkotási folyamatot láttam, magabiztosságot, profizmust, tudatosságot, nagyon jó érzés volt látni !
A rajz természetesen pont, nem is lehet más, de nekem most a fentebb írottak voltak a fontos néznivalók smiley Az jutott eszembe közben, hogy - és majd nem fogsz velem egyetérteni - vagy van tehetség, és utána sok sok munka után a remekségek, vagy nincs tehetség, és hiába a sok sok gyakorlás, munka és nem lesz remekség ... Na, és aztán még az is eszembe jutott, hogy miért is kezd el valaki rajzolni, festeni, akármit is ...ez persze egy halk kérdés volt bennem, magamnak...
Pont smiley a rajzod !
Ilcsi

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2018-05-22 10:38:450+#4Válasz a #2 kommentreÖrülök, hogy tetszik! smiley

Dehogy, teljesen jól fogalmaztad! smiley
Szerintem ha jobban érdekel a tradicionális vonal, megmaradhatsz annak a gyakorlásával is, aztán bármikor dönthetsz úgy, hogy átállsz egy másik technikára. smiley Főleg ha annyira nem vonz a digitális. Persze ha munkáról van szó a későbbiekben, akkor tényleg érdemes ismerni több technikát is, hogy könnyebb legyen az elhelyezkedés.
Én szeretem nagyon a digit, sok évnyi ceruzarajzolás után álltam át arra. Most is csak azért rajzolok papírra, mert találtam egy olcsó asztali állványt, ami könnyebbé teszi számomra az alkotást. smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2018-05-22 10:35:560+#3Válasz a #1 kommentreKöszi! smiley
Hát, én skiccnek veszem, mert nem dolgozom vele sokat, és igyekszem bennmaradni a lendületben. smiley

Biztosan sikerült, szóval remélem, hogy feltöltöd! smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

hana[offline]

hana

2018-05-21 23:13:400+#2Tetszik!nagyon jó lett ! smiley
Én például a gépi/photoshop stb.. rajzolással vagyok ugy hogy gyakorolni kéne ismerkedni a technikával, de valahogy a cerka jobban forog a kezemben ugy jobban érzem, hogy is mondjam a rajzot mint gépen photoshollap és társaival. smiley Ezt lehet furán fogalmaztam. smiley

vorosritty[offline]

vorosritty

2018-05-21 19:35:000+#1Szuper rajz, már kicsit több, mint skicc.
Most az amit írtál, talán rávesz, hogy feltöltsem azt, amit először csináltam az aktuális kihívásra, csak hátööö...nem nagyon sikerült.
Az, hogy üldözési mániám van, nem azt jelenti, hogy nem üldöznek!

Mi ez az oldal?

Üdvözlünk a KockArton!

Ez itt egy grafikai közösségi oldal. Találhatsz itt képeket, tutorialokat, fórumozhatsz és chatelhetsz más alkotókkal, kritikákat adhatsz és kaphatsz. Az oldal egyaránt foglalkozik CG és hagyományos grafikákkal is.

Bejelentkezés

Még nem vagy tag? Regisztrálj itt!

Elfelejtetted a jelszavad? Segítünk!

(?)

Chat

Kockart chat

loading

¦¦¦

Online Tagok

    0 / 1869 tag online

    0 vendég

    [tagok listája]

    [A panel bezárásához kattints rá!]