: Légköroptikai jelenségek

Pixia, MyPaint és Wacom rajztáblám segítségével készült rajzom fiktív űrről, és néhány valódi légköroptikai jelenségről.

A légköroptika az optikát, fizikát és meteorológiát összefonó tudomány: a légkörben megfigyelhető fénytörési, fényszórási, elektromos jelenségekkel foglalkozik, de ide tartozik a viharok, a felhőtípusok és a magaslégköri jelenségek kutatása is. A legismertebb légköroptikai jelenség például a szivárvány, a sarki fény és a villámlás.

Ezen a rajzomon többek között az alábbi jelenségek figyelhetők meg:

A gyűrűs gázbolygó sarki területe körül sarki fény látható. Ez a jelenség nem csak a Földre jellemző: a Jupiteren például az ultraviola tartományban figyelhető meg. Erős mágneses viharban hazánkban is szép sarki fényt lehet látni fényszennyezésmentes, a környezetéből kimagasló területen, ahonnan látszik az északi horizont.

A Földhöz hasonlító, vegetációval borított bolygó horizontján egy viharcella látható jellegzetes üllő alakú felhővel. Az üllő lapos, vízszintes teteje kirajzolja a troposzféra felső, nagyjából 10 km magasságban elhelyezkedő határát, azonban egy helyen kidudorodik: ez a sztratoszférába törő dudor jól fejlett, rendkívül erős feláramlással kialakult zivatarfelhőre utal. A felhő fölé vörös színű, medúzaszerű jelenséget rajzoltam: ez egy vörös lidérc (red sprite), ami bizonyos típusú villámok fölött 40-50 km magasságban alakul ki. Egy ilyen jelenség 60 km széles is lehet, ennek ellenére rendkívül nehéz megfigyelni, mert ritka, rövid időre villan fel, és igen halvány.

Szintén a nézőpont bolygón figyelhető meg bal oldalon a légkörfény (légkörfénylés, air glow). Légkörfény a Nap UV sugárzása hatására alakul ki 100 km magasságban, a termoszférában, lehet zöld és vörös színű is. Az űrből figyelve a légkörfény olyan, mint egy derengő buborék a Föld körül, lentről pedig halovány fényhullámoknak látszik az éjszakai égbolton. A Föld bármely területén elkapható ez a jelenség, megfigyelése ennek ellenére nehéz, mivel napnyugta után a részecskék gerjesztése, és így a fénylés is csökken. Hidegfrontok után, nagy átlátszóságú égen érdemes keresgélni.

A nézőpont bolygó hosszan elnyúló futóáramlásától (jet stream) jobbra orografikus felhőzet alakult ki két vulkáni kúp körül. A szelet felemelkedésre kényszeríti a vulkán kúpja, ami felhőképződést idéz elő. A hegyek egyik oldalán jellemzően felhőképződés folyik, a másikon pedig a bukószelek felhőoszlató tulajdonsága érvényesül. A hegyek jellegzetes hullámzásra, turbulenciára késztetik a légkört (lee-hullámok) – a hullámok felszálló részén felhők keletkeznek, gyakran megkapó küllemű lencsefelhők.

Címkék: ,

1322 megtekintés
4 szavazat
4 komment
© Minden jog fenntartva

Komment írásához lépjél be, vagy Regisztrálj!

Zimanko[offline]

Zimanko

2016-01-14 19:24:170+#4Válasz a #3 kommentreKedves Thubakabra! Köszönöm szépen a véleményedet, mindig nagyon hasznos kritikai meglátásokkal segítesz. A felhők hibáját így már én is látom, tényleg nem követik a gömb alakot. Az atmoszférát némi töprengés után halványítottam el ennyire, lehet, nem kellett volna. Köszönöm szépen a szavaidat! smiley

Thubakabra[online]

Thubakabra

2016-01-13 16:07:371+#3Nagyon érdekes témát választottál! Ötletes az, hogy ilyet ábrázolsz, nagyon tanulságos. Tanultam a leírásodból.

Két dolog:
1. A felhők nem követik a bolygó ívét, a végük így olyan, mintha hirtelen megtörne, tehát egy lapos, de gömbölyded sarkú objektumot követnek.
2. Az atmoszférát szerintem érdemes lett volna jobban hangsúlyozni.

A többi nagyon szép, talán a színekkel lett volna érdemes még kicsit játszani. +1
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Zimanko[offline]

Zimanko

2016-01-13 12:05:450+#2Válasz a #1 kommentreKöszönöm szépen, igen, tényleg jobb lenne úgy, meg túlzottan be is sötétítettem a képet így elnézve.

gepardus[offline]

gepardus

2016-01-13 08:00:061+#1Nekem tetszik, talán egy dolog, hogy a gyűrűs bolygó felszíne eléggé homályos, szerintem ütősebb lenne, ha az is éles lenne, és úgy elmosódott! +1 smiley
„ Nem vallottam kudarcot, csak találtam száz módot, melyek közül egyik sem működött. ” Benjamin Franklin

Mi ez az oldal?

Üdvözlünk a KockArton!

Ez itt egy grafikai közösségi oldal. Találhatsz itt képeket, tutorialokat, fórumozhatsz és chatelhetsz más alkotókkal, kritikákat adhatsz és kaphatsz. Az oldal egyaránt foglalkozik CG és hagyományos grafikákkal is.

Bejelentkezés

Még nem vagy tag? Regisztrálj itt!

Elfelejtetted a jelszavad? Segítünk!

(?)

Chat

Kockart chat

loading

¦¦¦

Online Tagok

1 / 1869 tag online

3 vendég

[tagok listája]

[A panel bezárásához kattints rá!]