: Az Ártatlanság nyugalma

A komornyik egy poharat adott a kislány kezébe, és így nézték végig az előadást. A mai napig emlékszem erre a jelenetre az életemből, hiszen valahol mélyen megérintett.
Nem volt egy tiszta család. A ház ura már régen nem lakott velük. Ezért fogadták fel L. Nagy Lászlót, aki pénzért cserébe sürgött-forgott, tevékenykedett a ház körül és belül. Igaz, hogy Kiss Erika, nem tudta mi az a pénz, de látott már olyant.
Mivel kíváncsi volt, egy negyvenes idegen úrtól kapott néhányat, hogyha beszél az anyjáról.
És Ő beszélt.

Az ember beidézte Erika anyját, a nőt, egy előadásra. A műsort többen is nézték az utcán. A sötétpiros-felsős fickók füttyentettek.
A hölgy felmászott a faszínpadra, majd jött a művész. Ekkor a nyakára tett egy pertlit, majd meghajolt.
A színésznő talpa alatt megnyílt a katedra, majd leesett a levegőbe. Ott néhányat ugra-bugrált, és közben a lánya arcába nézött.
Miután vége lett az előadásnak, mindenki tapsolt. Még Kiss Erika is. Nagyon tetszett neki, hogy az anyja ilyet tud. Soha nem felejti el az egészet.
De mintha ott lett volna valami kétely vagy kérdés a hatalmas szívében, ami nem hagyta nyugodni.

Évekkel később levetette magát a mélybe.

A legelső Egyperces novellám.
Mindenkinek ajánlom, aki szeret elmélyülni... smiley

Címkék:

1245 megtekintés
5 szavazat
8 komment
some rights reserved

Komment írásához lépjél be, vagy Regisztrálj!

Veky[offline]

Veky

2012-06-22 00:52:480+#8Válasz a #7 kommentreNem is tudom milyen jelző illetne meg engem. smiley
Már kis korom óta vetek papírra általam kitalált gondolatokat, történeteket, verseket, meg miegymást. A fő problémám mindig ott gyökeredzik, hogy lusta vagyok, hanyag, és könnyen félbehagyok dolgokat.
Természetesen nem a negatív vagy a pozitív kritikák hatására, hiszen ezek inkább csak ösztönöznek. Engem az zavar, hogy majdnem maximális erőfeszítéssel sem tudok olyan valamit alkotni, ami nekem is tökéletes lenne. Mindig találok magamban hibát, még ha elég apró, akkor is.
Ebben is van, semmi kétség. smiley
Például itt az, hogy a tömörség miatt nem derül ki néhány dolog. Egyedül a "...sötétpiros-felsős fickók füttyentettek." részből derülhet ki néhány dolog. De ehhez is komolyabb, és elvontabb gondolatok kellenek.
Mindenesetre örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt, így az általam nem ismert emberek véleményét is megismerhetem. smiley
XeiVo Veky

Thubakabra[online]

Thubakabra

2012-06-22 00:42:491+#7Válasz a #6 kommentreÉn úgy gondolom, ha ennyire mereven ragaszkodsz a "különlegességéhez", pont ettől veszti el azt. Egy szemszögből nézve ez az alkotás is tökéletes, de ha azt nézem, hogy mennyire tudott lekötni, vagy mennyire szórakoztatott, illetve mennyire indította be a fantáziámat, ebben az esetben már más a helyzet.

Szerénykedned meg nem kell, nem célravezető saját magunk lealacsonyítása! smiley A jó, a tökéletes szubjektív fogalom. Szerintem Stephen King jó író, sokak szerint meg nem, én viszont Stepahnie Meyert nem tartom sokra.

Megvan benned az írói véna szerintem, csak kicsit kiforratlan, útját kereső.
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Veky[offline]

Veky

2012-06-22 00:33:240+#6Nos, így gondolva, tényleg elég nehéz lehet akkor értelmeznie egy kívülállónak az egészet. :/
A féltestvérem, és az édesanyám is sejtettek valamit a műből, de más-más dolgokat. Az, hogy ki hogyan értelmezi, azt rájuk hagyom, hiszen mindig törekedtem arra, hogy többértelmű legyen, és a végkifejlet is egy nagy talány. Persze lehet, hogy ez okozza sok helyen a szétcsúszást.
A tördelést így láttam jónak, jóllehet ebben tévedtem, mert talán ebben vagyok a leggyengébb a többi közül.
A nyelvezet direkt ilyen. Ezt szintén nehéz lenne értelmezés nélkül elmagyarázni.
A kötőszó ebben az alkotásban szerintem itt kivételesen helyes. Persze ennek is meg van az oka. Ha majd nem Egyperces novellákat töltök fel, akkor ott gazdagítva lesznek a mondatok és a kifejezések.

Annak meg örülök, hogy tetszik több embernek immáron. Nem tartom magam tökéletes alkotónak, hiszen ilyen nincs. Én még csak a jóhoz konvergálok.

Köszönöm szépen!
XeiVo Veky

Thubakabra[online]

Thubakabra

2012-06-22 00:23:401+#5Cyrgannal egyetértve hozzátenném a magam gondolatait is, miért fura ez meg az: látszólag összefüggéstelen az egész történet. Valószínűleg átlátod, mert te írtad, de az olvasó erre nem lesz képes (már ha tényleg csak ez a szövegmorzsa létezik külön).
Én nem érzem azt a katarzist, hogy eme dolog miatt kellett leugrania. Ezt a szöveget egy regény bevezetőjének tudnám elképzelni, de ahhoz meg túl kavart a nyelvezet.
Nehéz például eldöntenem azt is, hogy direkt használtad-e így a "nézött" szót, vagy hiba. Ha direkt, érdemes lett volna még pár helyütt belevinni ilyen régiesen mondott szavakat, hogy az ember ne akadjon fenn, inkább végig ebben a nyelvezetben élhessen. Pl. és helyett s kötőszót használsz.
Illetve szerintem rosszak a sortördelések is. Az összefüggő szövegrészeket szétszedted néhol, ami nehezíti a megértést.

Mindenesetre azért tetszett néhány jelenet, mint például a részletezése annak, mikor Erika anyját felhívták (mert hacsak nem szellem volt az anyja, vagy nem a rendőrségre ment, akkor inkább valami ehhez hasonlatos szót kellett volna alkalmazni). Tetszik a néhány régi szó is, mint pl a pertli, valahogy idézi a régi magyar írók által gerjesztett légkört! smiley

Üdv az oldalon és örülök, hogy egy újabb "firkásszal" növekedett a tagok sora!
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Veky[offline]

Veky

2012-06-22 00:22:440+#4Válasz a #3 kommentreAkkor ezt privátba oldjuk meg, nehogy mások kedvét rontsuk. smiley
XeiVo Veky

Cyrgaan[offline]

Cyrgaan

2012-06-22 00:20:450+#3Válasz a #2 kommentrePedig érdeklődve olvasnám, hogy miért alakítottad így.

Veky[offline]

Veky

2012-06-22 00:13:480+#2Válasz a #1 kommentreMindkét általad felhozott tényezőre lennének válaszaim, hogy miért vannak úgy ahogy, de a magyarázatával egyrészt elemezném a művet, amit nem szeretnék megtenni.

Köszönöm a véleményedet!
XeiVo Veky

Cyrgaan[offline]

Cyrgaan

2012-06-22 00:08:551+#1Az elgondolás jópofa, a megvalósítás kevésbé. Én a helyedben csiszolnék a nyelvezeten és ... ez most érdekesen fog hangzani, de kicsit megkavartad a dolgot. A kislány, Erika gondolatvilágával írtál le valamit, amit nem ő gondol végig.

Mi ez az oldal?

Üdvözlünk a KockArton!

Ez itt egy grafikai közösségi oldal. Találhatsz itt képeket, tutorialokat, fórumozhatsz és chatelhetsz más alkotókkal, kritikákat adhatsz és kaphatsz. Az oldal egyaránt foglalkozik CG és hagyományos grafikákkal is.

Bejelentkezés

Még nem vagy tag? Regisztrálj itt!

Elfelejtetted a jelszavad? Segítünk!

(?)

Chat

Kockart chat

loading

¦¦¦

Online Tagok

1 / 1868 tag online

2 vendég

[tagok listája]

[A panel bezárásához kattints rá!]