: Belmondo

KissZG nagyszerű tollrajza hatására kaptam kedvet Belmondohoz.
http://www.kockart.hu/gal…
Nem rajzoltam komolyabban már vagy fél éve, ugyanis eléggé elvette a kedvemet néhány dolog: képes vagyok elveszíteni az érdeklődésemet a téma iránt, ha 5-6 munkaóránál, vagy 4-5 napnál tovább tart a megrajzolása; nem szeretek radírozni; nem tudom, és nem is szeretem használni a dörzsceruzát; lusta vagyok félpercenként kihegyezni a ceruzákat.
Ez eléggé bosszantott, mivel rajzolni meg szeretek/szeretnék.
Aztán arra gondoltam, hogy ha ezek az adottságaim, akkor ezekből kell kihoznom a lehető legtöbbet. Egyelőre ez lett az eredménye.
Az eddigi rajzaimhoz képest fele-harmada idő alatt készült el, kétféle ceruzával, minimális radírozással. Nem tudom, hogy előre- vagy visszalépés-e a többihez képest, de az biztos, hogy van még hová fejlődnöm. smiley
14x21 cm, 2B-s mechanikus ceruzák (0,5 mm és 2 mm), 4-5 óra rajzolás smiley


[ http://image.toutlecine.c… ]
Címkék: , ,

950 megtekintés
1 szavazat
4 komment
© Minden jog fenntartva

Komment írásához lépjél be, vagy Regisztrálj!

Kozo[offline]

Kozo

2014-09-28 07:58:120+#4Válasz a #3 kommentreKöszönöm a bíztatást! Bízom benne, hogy az év végére össze tudom hozni az első ilyen portrét. smiley

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2014-09-27 21:56:230+#3Válasz a #2 kommentreSzerintem ez is egy nagyon jó terv! Ha megismered az alapokat, sokat gyakorolsz és skiccelgetsz, akkor az mindenképp hasznodra fog válni, és ilyen gyorsan is tudsz majd ügyes portrékat összerakni. Szóval sok kitartást kívánok ehhez a dologhoz. smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Kozo[offline]

Kozo

2014-09-27 20:55:160+#2Válasz a #1 kommentreNagyon köszönöm, Thub!
Jó tudni, hogy nem vagyok egyedül a problémámmal. smiley
Örültem is meg nem is annak, amit írtál. Az elmúlt napokban sokat agyaltam rajta.
Alapvetően türelmes embernek tartom magam, és mások is annak tartanak, de lehet, hogy a látszat csal. smiley Érdekes, hogy nap mint nap le tudok ülni rajzolni fél- vagy egy órára, és élvezem a razolást. De ha egy rajzzal túl sok időt töltök, akkor számomra munkává, főleg ha elrontom és nem tudom javítani, akkor kényszermunkává válik. Mint ez a rajz is: a szemét és a száját úgy elrontottam, hogy nem tudtam kijavítani sem.
Ezért is indultam el abba az irányba, hogy egy viszonylag rövid időkeretet adtam magamnak egy-egy rajzra, de nem biztos, hogy jó ötlet volt. Ha az összképet nézem, talán ez a leggyengébb feltöltött rajzom. Összecsaptam, mert már nagyon akartam, hogy be legyen fejezve.
Most úgy gondolom, azért veszítettem el a lelkesedésem, mert csak szolgai módon le akartam másolni a képeket, miközben többnyire azt sem tudtam, hogy mit csinálok. smiley
Az elmúlt hetekben több száz alkotó több ezer rajzát megnéztem, kiválogattam azokat, amelyek igazán megérintettek. Ezen kívül elkezdtem oktatóvideókat nézni az arányokról, a fény-árnyék viszonyokról és a tónusozásról. A Belmondo-rajz óta ezek alapján gyakorlok, ha van rá időm, vázlatfüzetbe (vagy akár telefonálás közben egy darab jegyzetlapra) rajzolva egy-egy szemet, orrot, szájat, vagy a különböző tónusokat, és jó érzés, hogy a miérteket is kezdem megérteni.
Újabb protrét nem akarok addig rajzolni, amíg egy alap rutint nem szerzek.

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2014-09-17 11:19:012+#1Erre azt tudom írni, hogy mindenkiben megvan ugyanez a türelmetlenség. Néha annyira lusta vagyok, hogy nekiállok netezni ahelyett, hogy kihegyezném a ceruzámat hogy folytassam a rajzot. Szóval ez egy "alapadottság" mindenkinél. Abból kell kihozni valamit, hogy ezen képes vagy túllépni. Vagy választod a másik utat és nekiállsz egy stíluskeresésnek; amihez szintén türelem kell majd... Kell találni egy utat, ami a gyors, lendületes rajzolással is szép eredményt hoz vissza.
Nem muszáj mindenhez dörzscerkát használni, lehet sokféleképpen tónusokat kidolgozni, és radírozni sem muszáj. A ceruzahegyezés viszont mindenképp ajánlott, és az is, hogy több ceruzával dolgozz, hogy legyen mélysége a rajznak. Most nagyon fakó lett a kép, a tónusok pedig darabosak.
Hogy előre vagy visszalépés-e a mostani rajzod, te is ki tudod deríteni: nézd vissza a régi képeidet. Jobb ez tőlük? Melyikre kellemesebb ránézned? Ha elemzed a képeket tónusügyileg, formailag stb. akkor melyik mennyi pontot ér el?
A rajzolás nem a türelmetleneknek való foglalkozás, sajnos. De van egy jó hírem is: a türelmetlenségen felül lehet emelkedni!
Nem elvenni akarom a kedvedet; szerintem sok mindenre vagy képes. Csak találd meg azt az utat, amivel véget tudsz vetni a türelmetlenségednek. megnyugtatásképp pedig írom ismét, hogy ezzel a türelmetlenséggel a legtöbb rajzos szenved. Még a legprofibbak is gyakran. smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Mi ez az oldal?

Üdvözlünk a KockArton!

Ez itt egy grafikai közösségi oldal. Találhatsz itt képeket, tutorialokat, fórumozhatsz és chatelhetsz más alkotókkal, kritikákat adhatsz és kaphatsz. Az oldal egyaránt foglalkozik CG és hagyományos grafikákkal is.

Bejelentkezés

Még nem vagy tag? Regisztrálj itt!

Elfelejtetted a jelszavad? Segítünk!

(?)

Chat

Kockart chat

loading

¦¦¦

Online Tagok

    0 / 1869 tag online

    0 vendég

    [tagok listája]

    [A panel bezárásához kattints rá!]