: Medve a tavon

Próbáltam tanulmányozni a víz fröccsenését, priccolását. Hát van mit gyakoroljak még! Emellett ott van a medve szőre, és a háttérben a fenyves. Mindezek rajzolását tanulni kell, és lehet is, ha belefektetünk elég energiát!

Címkék: , , , ,

1007 megtekintés
2 szavazat
16 komment
© Minden jog fenntartva

Komment írásához lépjél be, vagy Regisztrálj!

Sipy[offline]

Sipy

2018-05-19 23:49:060+#16Tényleg nehéz, és összetett témát választottál.
Ráadásul grafittal nagyon nehéz tájat, vizet rajzolni.
(írom ezt úgy, hogy már nagyon rég használtam ezt az eszközt)
Az előttem szólók már leírták, hogy mikre érdemes figyelni, így én
azt emelném ki, ami szerintem jól sikerült.
A víz fröccsenése, különösen a bal oldalon, a levegőben lévő cseppek érzékeltetése, és a medve szerintem jó lett.
Ezenkívül tetszik még a hegy tetején lévő szikla is.
(Erről jutott eszembe, hogy egyetértek a kősziklára való építkezéssel.)
Bíztatlak én is, és szintén értékelem az elszántságodat! +

Steff[offline]

Steff

2018-05-19 14:51:320+#15Válasz a #13 kommentreIgenis, ledöbbentettél. És ezt köszönöm, mert bizony magamtól rá nem jöttem volna.... Ha itthon mutogatom rajzaimat a hozzánemértő barátaimnak, kollegáimnak, ők akár egy gyors vonalrajzomra is kalapot emelnek. Már csak azért is, mert én rajzoltam, és felnéznek rám smiley Tőlük aztán igazán NEM tanulhatok, sőt elromlik még az is, amit eddig tanultam. Köszönöm, hogy vagytok hogy őszintén kritizáltok smiley . És amit írtam Ilcsinek: "Akkor most itt megállunk, s újravesszük az alapokat. Mert nem akarom szemétdombra építeni a házam, hanem kősziklára."
"A ceruza egy tükör: megmutatja ki vagy, és mit tudsz...". (stephaniM.)

Steff[offline]

Steff

2018-05-19 14:42:480+#14Válasz a #12 kommentreNem keseredtem el, csak nem tudtam, h ennyire nem vagyok rendben az alapokkal. Akkor most itt megállunk, s újravesszük az alapokat. Mert nem akarom szemétdombra építeni a házam, hanem kősziklára.
"A ceruza egy tükör: megmutatja ki vagy, és mit tudsz...". (stephaniM.)

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2018-05-19 11:08:201+#13Válasz a #11 kommentreMost tudom, ledöbbentettelek vagy valami hasonló, de inkább ez, mint hogy ne vedd figyelembe a dolog fontosságát, és évekig rossz vágányon haladj. smiley Lehet, hogy olykor keményen írok, de sokszor sajnos ez kell. Aztán majd az idő vagy igazolja ennek szükségességét - vagy nem.
Elvégre te tudod, mit akarsz a rajzolással, szóval rajtad áll. Számomra egy nagy öröm, ha azt látom, hogy valaki boldog vele, tud fejlődni, és ez csak növeli a rajzolás örömét számára. A te rajzaidon néha hiányolom ezt az örömet, érzem, hogy feszülsz, és hát tudom, mennyire tönkre tudja ez vágni az alkotói lelkesedést, ha halmozódik.
Szóval csak lazán, próbálj tanácsokat megfogadni, és menni fog. Ebben biztos vagyok, hajrá! smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Barnuska[offline]

Barnuska

2018-05-17 13:35:021+#12Válasz a #11 kommentreSteff, ne keseredj el ám ennyire, amit Thub írt, azok jó dolgok, és nem kell őket mindjárt tudni is smiley , jó sok időt hagyhatsz magadnak, az még ingyen van smiley Meg ha valamit nem úgy csinálsz, ahogyan kellene, az sem baj, csináld, gyakorold, vagy alkoss teljesen mást, amiben örömöd leled smiley
Tudod, a régi nagyon is sok cselhez folyamodtak alkotás közben smiley , nem is gondolnánk.. Munkácsy például a Krisztus-Trilógia festésekor ( na azok aztán hatalmas darab smiley alkotások ) statisztákat fogadott fel, akik beálltak egy egy jelenethez, fotókat készítetek a segítői - mert voltak segítői is ám, voltak színkeverők, ecsetadogatók stb.), no meg hatalmas tükröket állított fel, hogy megfelelően lássa a hatalmas vivőfelületet, a teret, az alakokat, olyan volt a műterme, mint egy hatalmas elvarázsolt kastély smiley Szóval szerintem a tanácsokat szem előtt tartva tedd azt, amit szeretnél, vagy fogj egy vásznat, meg sok festéket, és csinálj akármit smiley
Ilcsi

Steff[offline]

Steff

2018-05-16 17:39:180+#11Válasz a #10 kommentreJa smiley ...értem smiley Kösz.
"A ceruza egy tükör: megmutatja ki vagy, és mit tudsz...". (stephaniM.)

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2018-05-16 10:48:590+#10Válasz a #9 kommentreErre csak azt tudom mondani, hogy a mások rajzának lemásolása csak akkor jó, ha a rajz egyes elemeinek stílusát kívánod gyakorolni. Itt sok buktató tényező van: a fotóreál (mivel éppen fotóreál) nem alkalmas rá, mert ennyi erővel fotóról is lehet másolni, más alkotások pedig problematikásak lehetnek olyan szempontból, hogy azok is tartalmaznak hibákat, amiket begyakorolsz hibásan.

Azt mondanám, hogy ameddig nincsenek meg a jó alapok, nincs értelme mások rajzának másolásának, mert túl sok - jelenleg még - felesleges tényező van rajta, ami csak bezavar.

A fejből rajzolás meg szimplán nem jó alapok nélkül. Ez olyan, mintha tojás nélkül próbálnál meg rántottát készíteni. Amíg nincs alap, nem fog menni. Az egyes elemek rajzolását megfigyelésen keresztül lehet begyakorolni.

Hogy úgy mondjam: a fejből való rajzolásra tett kísérlet a tanulás végett a legamatőrebb módszer.

Csak hogy egy példát említsek: azt mondom, hogy rajzold le a macskámat, de nem mondom el, hogy néz ki, nem adok fotót, semmit. Csak annyit írok neked, hogy "rajzold le a macskámat". A részletek hiányában teljesen máshogy fog kinézni, mint a valóságban, mivel nem tudsz róla semmit, az eredmény egyáltalán nem lesz korrekt, és még csak jól sem fog kinézni, mert a "macska" kép a fejedben is hiányos. Arról nem beszélve, hogy nincs is macskám. smiley
Ugyanez vonatkozik a fejből rajzolásra is. Van egy kép a fejedben a dolgokról, az igaz, csak egy dolgot néhányan figyelmen kívül hagynak: az agy nem azt tárolja, ami a valóság, hanem annak egy egyszerűbb, részlettelenebb változatát. Ezért úgy gyakorolni, hogy nem másolsz eleinte, nem juttat előre, mert csak azt a hiányos képet fogod megalkotni újra és újra. Mint a lemez, ami csak egy mulatóst tartalmaz, nem fog sosem mást zenélni, ha nem cseréled le.

Ha fejlődni akarsz, akkor használj referenciát. Ha nem akarsz, akkor rajzolj fejből.

Ez a kulcsa a te fejlődésednek.


A következő medvés rajzodhoz használj fotóreferenciákat. Akkor a medvédnek sem lesz kicsavarva az arca. smiley Abból fogsz a legtöbbet tanulni, mert ez a legjobb módszer a tanulásra.

Ja, és még valami: sokan azt hiszik, hogy a profik csukott szemmel már megalkotják a képzeletük teremtményeit, de ez hülyeség. Sokszor ők is referenciákhoz nyúlnak, mert nem ismerhetik mindennek a milyenségét. A különbség annyi, hogy már tisztább kép van a fejükben a dolgokról, és kevesebb részlet igényel utánanézést. Ezt annak köszönhetik, hogy korábban sokat másoltak. Fotóról vagy modellről.
Tetszikérteni?
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Steff[offline]

Steff

2018-05-15 05:15:020+#9Hüha, van mit tanulni a hozzászólásodból!! Köszönöm, hogy türelmet és időt szántál a "munkámra". Teljesen egyetértek veled, még sok tanulnivalóm van. Tudod, ki akarom szakítani magam a mások rajzainak a lerajzolásából, ez nekem annyira amatőr módszernek tűnik, emiatt igyekszem fejből rajzolni. DE NEM MEGY. Csak ilyet tudok... Mert nem tanultam meg az alapozást, a tónusozás tehnikája is csak nyomokban van meg nekem. smiley Amellett ne beszéljek a perspektívák lapra vetéséről. Zéró! Nos, én nem fogom feladni. Tovább dolgozom, és miután befejeztem a mostani rajzomat, ami egy rovargyűjtemény, (majd felteszem ide), újra nekifutok a medvésnek... De figyelve arra, amit Ilcsi, meg te írtál...
"A ceruza egy tükör: megmutatja ki vagy, és mit tudsz...". (stephaniM.)

Steff[offline]

Steff

2018-05-15 05:06:130+#8Válasz a #6 kommentreKöszönöm szépen Ilcsi a bátorítást, és valóban, a háttér eléggé ültetvényes. Pontosan emiatt nem lett természetes. De megint nekifutok valamikor, és megpróbálom "rendesen" megoldani.
"A ceruza egy tükör: megmutatja ki vagy, és mit tudsz...". (stephaniM.)

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2018-05-14 14:51:150+#7Nagyon jó, hogy kihívások elé helyezed magad! Ezekből lehet tanulni. smiley Bár az igaz, hogy valószínűleg most egyszerre túl sok mindent szerettél volna.
Érdemes az ilyen képek alapjait egyszerre tónusozni. Nem kell foglalkozni semmivel, csak egy alap szürke árnyalattal. Nálad egyik jellemző hiba, hogy nem mersz alaptónust adni, átlóg a papír fehérje. Főként a szőrnél érződik ez, pedig ott aztán nem hátráltatott volna semmit, ha van egy alap tónus alatta.


Pár dolog listába szedve, amit a következőnél ellenőrizni tudsz, hogy okés-e. Leírom így, mert úgy érzem, hogy túl sok mindenre figyeltél egyszerre, és már nem jutott esetleg eszedbe ezek hiánya.

1. Ferde a táj. Húzd be a horizontot, és lépj hátra, hogy ellenőrizd, nincs-e ferdeség. (a tó ferdesége persze torzít, de annak sem így kéne ívelnie oldalnézetből) Ez a ferdeség a víztükrön is látszik, elferdülnek a vízhullámaid.

2. Az alaptónusok hiánya. Előbb adj alaptónust, utána bármit; a szőr textúra és részletek csak másodlagos dolgok, azokat mindig előzze meg az alaptónus, ami szépen összerántja az alkotásodat.

3. Randomizáció hiánya. A valóságban a legtöbb dolog random. A te fáid szinte tökéletes távolságban vannak egymástól. Azt hiszem itt másik nagy hiba az, hogy nem néztél referenciát, ami segített volna a természetes randomizálás megtalálásában. Egy tisztás itt, egy nagyobb facsoport ott, egy fairtás amott, és máris sokkal természetesebbnek hatna.

4. Szőr alkotásnál tincseket rajzolj. Nem létezik szőrszál. A szem megfigyelésekor legalábbis nincs ilyen, mi meg ugye a benyomásokat utánozzuk, nem a konkrét valóságot, mert különben molekulákat és atomokat rajzolnánk, hogy felépítsük a képet. Szóval haj vagy szőr rajzolásakor halványan érdemes a tincsek formáját megadni, > majd azokat kitölteni egy finom alap tónussal, > aztán jöhet rá a textúra. Itt most te kihagytál két lépést is, rögvest a textúra jött, ami szerintem a rajzok egyik legfeleslegesebb eleme, mert önmagában nem ér semmit.


A gyakorlás nagyon dicséretes, és tetszik egyébként a fröccsenés megrajzolása. Én mondjuk külön rajzoltam volna csak a fröccsenést, hogy azt gyakoroljam, aztán külön rajzon szőrt és így tovább. Ahogy Egonov is írta.
Kicsit bátortalan, de ez betudható annak, hogy tényleg túl sok mindent próbáltál egyszerre, de persze a kihívás sem árt néha.
Bocsi, hogy ilyen szőrszálhasogatóan írtam, remélem azért, hogy sikerült ezáltal valamicskét segíteni! smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Barnuska[offline]

Barnuska

2018-05-14 12:50:260+#6Na, és akkor most újra, mert amit írtam, elszállt, mert közben ledobott a rendszer smiley ... Szerintem a víz és a medve igazán jól sikerült, és nézegetve a rajzodat, azt látom, h ha a kezemmel letakarom a háttérben a hegyeket és a fákat, akkor teljesen jó rajz ez ám smiley
Én hagytam volna a hátteret elmosódva teljesen, azt majd legközelebb smiley
Én díjazom, ami jól sikerült, és díjazom az elszántságodat és az akarást is smiley
Pont smiley
Ilcsi

Miyuko[offline]

Miyuko

2018-05-07 21:52:050+#5Válasz a #4 kommentreSzerintem a víz az egész szép lett! Mondtad is, hogy célod volt azt gyakorolni.Egy dolog fura, hogy ferde, de gondolom elhajlott a lap és azért. Nagyon nehéz témát választottál, ezekből tényleg egy dolog is elég egyszerre. Nem mondom, hogy nem tudnád megcsinálni, de ahhoz kell legalább két hét szerintem, hogy egy ilyen nehéz témát kidolghozz.

Steff[offline]

Steff

2018-05-07 17:02:590+#4Válasz a #2 kommentreMi az szerinted, ami jól sikerült?
"A ceruza egy tükör: megmutatja ki vagy, és mit tudsz...". (stephaniM.)

Steff[offline]

Steff

2018-05-07 17:02:250+#3Válasz a #1 kommentreIgazad van... CSak rendre.... smiley
"A ceruza egy tükör: megmutatja ki vagy, és mit tudsz...". (stephaniM.)

Miyuko[offline]

Miyuko

2018-05-07 14:42:100+#2Igaza van az előttem szólónak! Türelem, egyszerre csak egy dolgot! De vannak szép részei amúgy! smiley

egonov[offline]

egonov

2018-05-07 10:17:501+#1Szerintem túl sok mindent akartál egy rajzon belül tesztelni. Próbáld meg szétválasztani és külön-külön gyakorolni a felsoroltakat, mert ha mindezt egy képbe sűríted bele, szétszóródik a figyelem, elvész a koncentrálás. Ezeknek a megrajzolása egyébként önmagunkban sem egyszerű feladat. Hajrá!

Mi ez az oldal?

Üdvözlünk a KockArton!

Ez itt egy grafikai közösségi oldal. Találhatsz itt képeket, tutorialokat, fórumozhatsz és chatelhetsz más alkotókkal, kritikákat adhatsz és kaphatsz. Az oldal egyaránt foglalkozik CG és hagyományos grafikákkal is.

Bejelentkezés

Még nem vagy tag? Regisztrálj itt!

Elfelejtetted a jelszavad? Segítünk!

(?)

Chat

Kockart chat

loading

¦¦¦

Online Tagok

    0 / 1869 tag online

    0 vendég

    [tagok listája]

    [A panel bezárásához kattints rá!]