Vissza a tutorialok listájához

: Gimp: digitalizálásBevezető ^

Mivel volt rá igény, ezért úgy döntöttem, hogy készítek egy digitalizálós tutorialt a gimphez is, mivel néhány dologban eltérhet a photoshopos felhasználástól. Az ilyen programok alap felépítése univerzálisan egyforma, csak néhány funkciót egy másik menüben fogsz megtalálni.

Most tehát lépésről-lépésre fogom bemutatni a fekete-fehér rajz digitalizálást a gimp képszerkesztőben.

Magáról a digitalizálásról ^

Mivel manapság elsősorban az interneten tudunk publikálni, ezért mindenképp szükséges az, hogy a képet megigazítsuk, miután lefotóztuk vagy beszkenneltük. Értve ez alatt azt, hogy a képet hasonlóvá tesszük az eredeti rajzhoz. Az utómunka hiánya erősen visszaütközik általában: kevesebben nézik meg az ilyen képeket, mivel kevesebb részlet, kisebb kontraszt van visszaadva.

Ha fotózol… ^

Ha van egy jobb fényképezőgéped, felejtsd el a telefonos megoldást. A kicsi optika miatt az kisebb információt tud megörökíteni.

Ha viszont csak telefonos megoldás marad, akkor sincs veszve semmi! Ne felejtsd el az alapszabályt, hogy adj kellő fényt a képnek! Akkor nem lesz zajos, kisebb eséllyel fog bemozdulni. Ügyelj rá, hogy ha bevilágítod, akkor ne csillanjon be a kép!

A másik szabály az, hogy a képre merőlegesen fotózz.

Készíts több fotót is! Hogy legyen miből válogatni.

Ha tervezed, hogy nem csak 2-3 rajzot fogsz készíteni, érdemes beszerezni egy lapszkennert. 10Ezer forint alatt már lehet jót kifogni, de ha bizonytalan vagy, kérj tanácsot fórumonkon vagy chaten, szívesen segítünk a keresésben!


Ha szkennelsz… ^

Ez már sokkal egyszerűbb. Minden szkennelőprogramnak megvan a maga beállítási lehetőségei, ezért itt csak annyit javasolnék: szkenneléskor kapcsolj ki minden beállítást (kontrasztot, fényerő stb.), mert ez a program nem tudja olyan szép finoman megoldani, mint te a gimpben vagy egyéb programban. Szkenneld be nyersen, mentsd le, majd nyisd meg a fájlt gimpben!


Akkor nyissuk meg a fájlt… ^

Én ezt a régebbi rajzomat választottam most ahhoz, hogy bemutassam a dolgot. Korábban már megcsináltam, de most újra megszerkesztem.

Én először is beállítottam a gimpet, hogy ne külön dokkokban legyen. Ezt a képen látható menüpontban tudod beállítani. Kicsit kényelmesebb így. [img]3.png[/img] =Vágás= Digitalizálás után fennmaradhat némi „maradék” a képen, ezért javallott azt levágni. Ehhez válaszd ki a vágóeszközt bal oldat (kis szike ikon). [img]4.png[/img] Majd menj a kép fölé és húzd rá a dobozt, ami jelzi, mit kívánsz meghagyni a képből. Igazítsd be szépen, hogy ne maradjon lelógás, majd ha kész, nyomj egy entert.

Bővebben itt olvashatsz róla: a vágásról.


Színtelenítés ^

Ehhez menj a Colors (Színek) menüpontra, ott pedig válaszd ki a Hue/Saturation (Színezet/Telítettség) korrekciót. Egy ablak fog előugrani: itt húzd le teljesen a Saturationt (Telítettséget) -100-ra majd katt az OK gombra. Így kaptunk egy fekete-fehér képet, mely jellemző a grafit és szén alkotásokra.


Kontrasztosítás ^

Ehhez is menj a Colors (Színek) menüpontra, ott pedig katt a Levels (Szintek) korrekcióra. Egy ilyen ablak fog felugrani:

A kis kép az oszlopokkal jelöli a kép intenzitását a fekete-fehér skálán. A bal szélső nyilat közép felé húzva az árnyékok sötétülését fogja eredményezni, a jobb szélsőt igazítva pedig a fehér részek világosítását. A középső nyíl a középtónusokra hat: balra húzva az egész kép világosodik, jobbra húzva pedig sötétül.

Ezek az alapeszközeink, amit ilyenkor használhatunk!

A jelenlegi rajzom alapból kicsit világosabb, így a középső csúszkát húzom el jobbra valamennyit. Előbb érdemes ezt beállítani mindig, és csak utána a másik kettőt; ez szebb tónusokat eredményez, mintha csak a két szélsővel játszom. Ebben az esetben a kép túlságosan kontrasztos lesz, beéghetnek a világos részek, illetve a tónusok a kelleténél jobban szemcsések lesznek.

Majd ha ez megvan, beállítom a bal szélső csuszkát, hogy a sötétek valóban sötétek legyenek, ahogy a rajzomon is látható, majd állítom be a világos részek fényerejét. Ügyelek, hogy ne legyen durvább a világos-közép tónusok találkozása, mint amilyen a rajzomon, hogy megmaradjon a kép finomsága.

Közben az előnézet (preview) gombot ki-be kapcsolva láthatjuk, mennyit állítgattunk már. Ugye, mennyivel szebb?

Én nagyjából így állítottam most be:

Még kicsit ellenőrizgetem, finomhangolom, majd rákattintok az okéra.


Kééész... ^

És kész, máris meg van a kép helyesen digitalizálva!

Innen már csak mentenünk kell. De itt nem a szokásos mentéssel lehet, hanem exportálnunk kell. Ezt a File(Fájl) menüben érhetjük el.


Igazából így leírva soknak tetszhet elsőre, de miután már meg van jegyezve, hogy mit kell csinálni, rutinból megvagyunk vele pár perc alatt.

Nagyon-nagyon lényeges, hogy ne legyünk lusták ilyenkor már; ha belefeccöltünk órákat a rajzba, igazán van még öt percünk, míg mindezt így megcsinálhatjuk.Reméljük, hogy segíthettünk abban, hogy rajzaiddal még sikeresebb légy! smiley

Thubakabra
(2015-04-24)
5945 olvasás

Ugrás a lap tetejére

Mi ez az oldal?

Üdvözlünk a KockArton!

Ez itt egy grafikai közösségi oldal. Találhatsz itt képeket, tutorialokat, fórumozhatsz és chatelhetsz más alkotókkal, kritikákat adhatsz és kaphatsz. Az oldal egyaránt foglalkozik CG és hagyományos grafikákkal is.

Bejelentkezés

Még nem vagy tag? Regisztrálj itt!

Elfelejtetted a jelszavad? Segítünk!

(?)

Chat

Kockart chat

loading

¦¦¦

Online Tagok

    0 / 1870 tag online

    0 vendég

    [tagok listája]

    [A panel bezárásához kattints rá!]