Fórum / Bármi más

Ami máshova nem fér be... Eszmecsere vagy más témába be nem férő kérdések helye.

1/52 >>
1 2 3 4 ... 52

Steff[offline]

Steff

2021-05-28 18:51:03#1026Helló mindenkinek! Sajnos túl kevés az IQ-m, hogy eldöntsem, hova írjam be a következő kérdést... ha rossz helyre írtam, nagyon kérem a bocsánatot...
Nos: az a bajom, hogy rajzolnom kellene grafittal egy 1000 x 1500 mm-es lapra realisztikusan. A főnökeimnek szeretnék ajándékot készíteni. Rajzomat már ide feltöltöttem, megnézhetitek (újra) a "Megérkeztem" cím alatt. Mivel eddig még soha sem rajzoltam ekkora méretben, azt szeretném kérdezni, hogy hogyan kellene nekifogjak? Mivel kezdjem? Hogyan kerüljem el a lap sarkainak a megtűrődését (a szamárfülekre értem), meg hogyan kerülhetem el a grafit elkenését vagy a lap koszolódását? Mikre figyeljek oda?
Nagyon köszönöm a segítségeiteket, tanácsaitokat!
"A ceruza egy tükör: megmutatja ki vagy, és mit tudsz...". (stephaniM.)

Thubakabra[online]

Thubakabra

2019-11-18 20:35:17#1025Válasz a #1024 kommentreHát, lehet, hogy rosszul értem a kérdést, de nekem ez ugyanannak az oldalnak tűnik, csak két különböző lokáción. Én az árak szerint mérlegelnék, és úgy döntenék. Gondolom garanciában ugyanott áll a két oldal, legfeljebb az áfa lehet más. Egyelőre mindkettő uniós állam, így vámot nem kell fizetni.

De ha más opció is közrejátszik, akkor lehet, hogy keresnék egy boltot, ahol személyesen átvehetném. Habár a postázás esetén történt károkért általában a boltok felelnek, azért nem szeretnék kockáztatni egy ilyen drága termék esetén. Biztos vagyok benne, hogy pesten vannak boltok, ahonnan ez megvásárolható.
Bár lehet, hogy ez még nagyon új termék, és idehaza nem beszerezhető, ezt nem tudom.
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Aty[offline]

Aty

2019-11-18 18:26:26#1024Kedves fórumozók.
Szeretnék vásárolni egy XP-PEN rajzeszközt.
Ti honnan szereznétek be?

Német oldal: https://www.storexppen.de
UK oldal: https://www.storexppen.co…

A tábla nem olcsó elvileg ingyen szállítással jönne.

Thubakabra[online]

Thubakabra

2019-04-21 10:18:53#1023Válasz a #1022 kommentreIgen, ennek látom értelmét! smiley Én is mindig papírzsepit vagy dörzscerkát használok, ezt is javaslom másoknak, ha valaki ilyen technikával próbálkozik. Mondjuk nálam ez a szén technika esetén sokkal rosszabb volt, ott nem lehet annyi ilyen segédeszközt használni, és ott sokszor megmaradt az ujjlenyomat. Vagy csak én nem találtam meg hozzá a megfelelő eszközt. smiley

A második probléma kapcsán: szerintem a kezdők többsége nem ismeri a kontrasztokat, térbelivé tételét a dolgoknak, fény-árnyék megértését, ez esetben meg tökmindegy, hogyan tónusozik. smiley Az tényleg probléma, amikor a tónusnál megállnak, és nem foglalkoznak mással, ezt már én is sokszor láttam.

A saját megfigyelésem az, hogy az elkenéses technika sokkal macerásabb, mint az alap (már amikor az ember tudja, hogy mit csinál). Legalábbis, több időt kell beleadni, mire meglesz a megfelelő hatás. Több rétegben szoktam felrajzolni a tónusokat, visszaszedni, átrajzolni, elkenni, éleket adni, akár finoman megint elkenni, enyhén megint éleket adni.
Ha nincs elkenve, akkor is mehet a rétegelés, de nem kell szórakozni az élkontrollal annyira, és a tónusozás instant kerül rá a papírra.

Egyébként igen, a gyakorlás és sok kísérletezés elengedhetetlen része a dolgoknak! smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

ipszilon[offline]

ipszilon

2019-04-20 03:12:24#1022Válasz a #1016 kommentreNekem annó indokolták a szétkenés-dolgot azzal, hogy a zsír az ujjadról rákerül a papírra, és foltos/piszkos hatása lesz, és rárajzolni sem nagyon lehet (akkoriban fájt belátni, de igaz, feltéve ha az ember tényleg csak az ujjával dörgöl, nem zsepivel vagy papírcsikkel,stb)

+ a legtöbben nem igazán tudják ízléssel használni, rossz használat esetén meg a végeredmény nem esztétikus, csak a tónusozás elsinkófálása a rajzórán, ami önmagában gyors "siker", de a látvány megértését nem segíti elő. - szerintem ez az, amit a rajztanárok igazából mondani akarnak. smiley

Egyébként kár szerintem tűzzel-vassal irtani és tiltani, mert alaptónusnak is tök jó, meg csak úgy játszani az anyaggal is élvezetes - végtére is nincs az a rajztanfolyam vagy rajzsuli, ahol ténylegesen megmutatják az eszköz használati módjait, az embernek így vagy úgy, de a saját kárán (és kísérletezésein)kell tanulnia.

vorosritty[offline]

vorosritty

2019-04-15 16:05:07#1021Válasz a #1020 kommentreKeményen lázadtam. smiley
Az, hogy üldözési mániám van, nem azt jelenti, hogy nem üldöznek!

Thubakabra[online]

Thubakabra

2019-04-15 14:56:56#1020Válasz a #1019 kommentreHogy merészelted! smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

vorosritty[offline]

vorosritty

2019-04-15 13:01:16#1019Válasz a #1018 kommentreÉn egyszer általánosban azért kaptam rossz jegyet a rajzomra, mert fehér temperát használtam a félfamentes lapra. Mert ugye amit festeni akartam az fehér volt, de a lap szerintem nem eléggé. smiley
Az, hogy üldözési mániám van, nem azt jelenti, hogy nem üldöznek!

Thubakabra[online]

Thubakabra

2019-04-15 09:53:14#1018Válasz a #1017 kommentreÉn teljesen nyugodt voltam. smiley Vannak normális oktatók, akik nyitottak az újdonságokra, és nem akadályozzák meg a kibontakozást.
Sajnos, nem mindegyik ilyen, és talán pont rosszkor jön elő ez a kártékony oldaluk. De csak azért ilyenek, mert ők is ezen mentek át, mikor tanultak.
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

vorosritty[offline]

vorosritty

2019-04-14 15:08:04#1017Válasz a #1016 kommentreHa ez megnyugtat, a Szunyoghy tanárúr sincs tűzzel-vassal az elkenés ellen, bár neki nem a stílusa ahogy észrevettem. smiley
Az, hogy üldözési mániám van, nem azt jelenti, hogy nem üldöznek!

Thubakabra[online]

Thubakabra

2019-04-12 15:39:41#1016Válasz a #1015 kommentreSzerintem is! Mondjuk én azt szeretem legjobban, amikor megindokolják, hogy miért nem jó valami. Akkor tudod, hogy miért nem szabad átlépni vagy hogyan érdemes átlépni azt a szabályt, ami sokkal több lehetőséget szül az alkotásra.

A vicces az, hogy az elkenős technika ellen még nem hallottam épeszű magyarázatot. Már egy ideje alkalmazom, számomra nagyszerűen működik. smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Sielu[offline]

Sielu

2019-04-12 13:52:10#1015Válasz a #1014 kommentreMondjuk érdekes, én is emlékszem, hogy valamikor hasonló tónusozásért szólt nekem a tanár smiley Bár nem mindegy, hogy hogyan szólnak. A mi rajztanárunk mindig inkább ajánlatot tett, hogy próbáljuk meg inkább "így", lehet, hogy úgy jobb lesz. Ami szerintem sokkal korrektebb hozzáállás.

Thubakabra[online]

Thubakabra

2019-04-04 09:29:20#1014Válasz a #1013 kommentreAz a helyzet, hogy a rajztanárok is emberek egyedi ízléssel, és némelyek rendelkeznek a ki tudja honnan kapott "ezt így kell és kész" hozzáállással. Ezt gyerekként nehéz megérteni, az ilyen jellegű tanárok pedig nem mennek el odáig, hogy megkérdőjelezzék a csakmert dolgokat.

Nekem 11 éves koromban így vette el a kedvemet egy rajztanár az alkotástól.
A feladat faágak rajzolása volt, amit az ablakból látunk. Tetszett a dolog, nekiláttam az akkori igencsak hiányos rajzimserettel. Egy idő után rájöttem, hogyha a grafitot elkenem, akkor a tónusozás sokkal egyenletesebb lesz, és érdekesebb. Nagyon megörültem, mert ezt senki sem csinálta körülöttem, és egy újfajta játéknak fogtam fel, szóval nagy lelkesedéssel folytattam ezt a fajta tónusozást, kísérletezni kezdtem vele - már amennyire akkoriban tudtam.
Végül a tanár odajött, hogy megnézze, mit csinálunk. Ő egyáltalán nem volt lelkes. smiley Mogorván lecseszett, hogy így nem szabad tónusozni, radírozzam ki a tónust, és kezdem elölről. Miért? Csak mert.

Kicsit lecsapta a kedvemet, mert sosem szerettem az indokolatlan szabályokat, amiket nem értettem, és arra gondoltam, hogy az egész rajzvilág bizonyosan tele van ilyen rémekkel, azt meg nem akartam hajkurászni. Szóval nagyjából 17 éves koromig nem alkottam semmit. smiley 20 évesen kezdtem el rajzolni komolyabban, azóta is csinálom (11 éve).

Sosem mentem tanfolyamra, és érzem, hogy vannak hiányosságaim (de talán ez tanfolyammal is meglenne), de azt tapasztaltam, ha valamit az ember meg akar tanulni, akkor meg tudja - legfeljebb több időt vesz el, és tudni kell a metodikát hozzá. Na meg nem árt szenvedéllyel és élvezettel csinálni azt. Mindezt a folyamatot le lehet egyszerűsíteni rajzoktatással, szóval nem neked kell kitalálni azt, hogy mit kell gyakorolnod, tanulnod vagy hogyan kell használni egy-egy eszközt, ezt készen fogják a kezedbe adni. Ez nem fogja azt jelenteni, hogy mindent tudni fogsz, a tapasztalat továbbra is a legjobb tanítómester marad. smiley Sokat kell gyakorolni, ez mindkét út esetén igaz.

Csak mindig érdemes egy egészséges cinizmussal tenni azt, hogy ne légy te is egy "csak mert" alkotó. smiley Szeressük az indokokat, az mutatja meg, hogy mikor lehet áthágni egy szabályt!
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Sielu[offline]

Sielu

2019-04-02 17:45:29#1013Csak most így eszembe jutott...

Én mindig azt hittem, hogy nincs tehetségem a festésben. Általános iskolában festettem utoljára úgy, hogy volt úgymond "szakfelügyelet". De sosem sikerült 'azt' a színt kikeverni, nem sikerült az apró részleteket megfesteni a bumfordi sulis ecsettel, és még sorolhatnám. Nem volt rossz tanárom akkor, gyerek fejjel valószínű nem értettem volna meg a színteóriát, meg nem hiszem, hogy olyan könnyen beszerezhető lett volna egy 0-ás ecset faluhelyen smiley
A gimis rajztanáromat viszont nem csíptem.. nem is rajzoltunk a 4 év alatt, talán 2x ha adott házinak valami feladatot.
Úgyhogy bennem az maradt meg, hogy béna vagyok festésben smiley
Aztán most, így felnőtt fejjel kell rájönnöm, hogy nem is annyira, mint gondoltam smiley

Nektek mi a tapasztalatok a rajztanárokról?

Gondolkodom egyébként rajta, hogy valamikor majd (esetleg gyes alatt smiley ) valamilyen okj képzést vagy valamilyen felnőtteknek szóló rajzsulit kipróbálnék, mert ugye az alapok nagy részét innen-onnan szedem össze az internetről, biztos kimarad jó pár dolog...
Szerintetek van értelme ilyesminek? Vagy a tapasztalat a legjobb tanítómester? smiley

strawberry[offline]

strawberry

2018-09-11 12:34:45#1012Köszönöm Thubi a segítséged, igyekszek nyitottab és befogadóbb lenni. smiley

Thubakabra[online]

Thubakabra

2018-08-30 11:21:49#1011Válasz a #1009 kommentreA nude content egyrészt igaz, a core membership viszont nem jelent előnyben részesítést DA-n (nekem is van, nekem nem ad semmi pluszt).

Amit fontos megérteni, az az, hogy nem elég csak hébe-hóba feltöltögetni az oldalakra. Ha már ismert vagy, keresnek maguktól az emberek, már majdnem elég az is, de akkor is jellemzően oda kell figyelni arra, mikor és mennyit publikálsz.

Ameddig nem vagy ismert, addig aktívnak kell lenni - nem csak content készítésre gondolok, de érdemes másokhoz hozzászólásokat írni, kommunikációba elegyedni, lájkolni/favolni, megosztani dolgokat. Sokan ott rontják el, hogy lelkesen nekiállnak posztolni pl. Patreonra, és várják, hogy mások megtalálják őket, aztán csalódnak, és egy hónap után abbahagyják. Figyelembe kell venni alkotóként azt, hogy melletted másik 50millió alkotó is van, aki vágyik a megrendelésekre, hogy észrevegyék őket, szóval az már úgy nem működik, ha csak várunk a sült galambra, csak a szerencséseknek, vagy a nagyon jó stílust/témát választóknak jön el az.

Ahogy Cashile írta, egyrészt fontos az, hogy könnyen megtaláljanak, ezért infó kell mindenhová.
És kommunikálni kell, aktívnak lenni. Csak tesztként próbáld ki valamelyik oldalon, pl. Deviantarton, hogy sokat favolsz neked tetsző képet, kommentelsz és mellette posztolsz pár naponta képeket, biztosra veszem, hogy nőni fog a nézettséged, ezzel pedig annak a lehetősége is, hogy rád találnak.
Illetve nem árt találékonynak is lenni, érdekes posztokat, jól megfogalmazott leírásokat készíteni, hogy kitűnj abból a több milliós tömegből.


//Amúgy ja, a DA minősége eléggé sokat süllyedt az elmúlt x évben, de még mindig vannak olyan emberek, akik ott keresik meg azt az alkotót, aki majd csinál nekik illusztrációt meg miegyebet. smiley
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Cashile[offline]

Cashile

2018-08-29 16:15:54#1010Válasz a #1009 kommentreA nude content mindenhol jobban fogy, ezért is látni "sexy fanartokat" mindenhol annak ellenére hogy a karakter nagyon nem viselkedne úgy ahogy... ez mindig eladható.

Érdemes néha beadni a derekad és csatlakozni a trendhez, összedobni néha nagyritkán egy ilyet, csak hogy feldobja a nézettséget.
Ha már ezek a játékszabályok, érdemes kihasználni. ><;

strawberry[offline]

strawberry

2018-08-29 08:37:27#1009Szia, köszönöm a válaszod! Instám van, ott most a legújabb munkámmal kalcsolatban egy holland művesz magazin keresett fel, tumblr-r sosem értettem, ezért nincs is. Devaintarton meg már a harmadik fiókom van, összesen 10 éve ismerem az oldalt,sajnos azt vettem észre, hogy a core membereket részesítik nagy előnyben, illetve az a tapasztalatom, hogy a nude contentet kedvelik az emberek.

Cashile[offline]

Cashile

2018-08-29 00:45:27#1008Hello!

Még felfedezem az oldalt, de valahogy ide tévedtem, szóval gondoltam megosztom a gondolataim megrendelésekkel kapcsolatban.

Szerintem a legfontosabb tényező hogy ismerd a célközönséged. Mit adsz el, kiknek?
Például ha portrét rajzolsz, akkor az realisztikus, stilizált, ezeken belül mikre specializálódsz: fantasy, scifi, punkok? smiley /akármimás
Ez alapján könnyebb megtalálni a legalkalmasabb oldalt/közösséget.

Nekem pl a legtöbb megrendelés deviantartról jön, de ott főleg akkor egyszerű érvényesülni ha adott stílussal/témában dolgozol.
Ezen kívül jó ötlet még facebook csoportokba belépni, ott reklámozni saját artot és mellédobni egy megrendelés infó linket.

És ha már itt vagyunk, megrendelés infó: legyen részletes, de átlátható. Nyugodtan írj litániát a szabályokkal kapcsolatban mert
1. úgysem olvassák el
2. ha mégis, akkor van kis esély megspórolni hogy leírd ugyanazt a választ 87. alkalommal is.
Kategóriánként 2-3 példa kép kb kötelező.
Gondold át hogy mit mutatsz, mert kb "pontazt" fogják elvárni.

Oldalak amik most menők és sok nép használja:
Instagram: elég ha kivágsz látványos részleteket bármilyen artból, nem annyira komoly artnak (úgy sem látszanak részletek ha nagyobb képet akarsz kicsiben mutatni)
Twitter : (fogyasztásra nem annyira ajánlom, mert fúh x'D)
Tumblr: (fogyasztásra még kevésbé alkalmas)
DeviantArt: sokan utálják meg haldoklik, oké, de még mindig sokan vannak, főleg fiatalabb korosztály)
ArtAmino: telefon app, cuki közösség, meglepően nagy aktivitással
Facebook: csak csoportok miatt

Reklámnak még:
art trade (csererajz másik alkotókkal)
"csak" képet kapsz érte, de valójában reklámot/közönséget is cserélsz így. Keress alkotókat akik hasonló témában/stílusban dolgoznak mint Te, és kérdezz rá lenne e kedvük. Veszíteni nem lehet, és amúgy is jó tapasztalat. (+ kapsz artot a saját karakteredről, yay! - vagy amit szeretnél smiley )

Hirtelen ennyi jutott eszembe, remélem hasznos valakinek D:

Üdv~

strawberry[offline]

strawberry

2018-08-27 18:44:26#1007Köszke! smiley

1 2 3 4 ... 52
1/52 >>
ugrás a lap tetejére

Mi ez az oldal?

Üdvözlünk a KockArton!

Ez itt egy grafikai közösségi oldal. Találhatsz itt képeket, tutorialokat, fórumozhatsz és chatelhetsz más alkotókkal, kritikákat adhatsz és kaphatsz. Az oldal egyaránt foglalkozik CG és hagyományos grafikákkal is.

Bejelentkezés

Még nem vagy tag? Regisztrálj itt!

Elfelejtetted a jelszavad? Segítünk!

(?)

Chat

Kockart chat

loading

¦¦¦

Online Tagok

1 / 1865 tag online

2 vendég

[tagok listája]

[A panel bezárásához kattints rá!]