: Belső motor

Tisztában vagyok vele hogy a Kockart-on sokan nem szeretik az absztrakt képeket. Ellenben kíváncsi vagyok az ilyen irányú képek fogadtatására.

Ez a darab inkább csak kísérletezgetés, nem a Pollock-féle drift-képek variációja, az eljárás is és a képalkotás elve is más - még ha a látványban (felületesen nézve) lehetnek hasonlóságok.
A foltszerű festéknyomok nem csorgatással vannak létrehozva, hanem terpentinnel van kezelve a felület, és arra közvetlenül, lett felcsepegtetve, helyenként erőteljesebben felhordva a fapác illetve a fekete tus.

Egy kis segítség a kép megközelítéséhez:
Egyrészt tudni kell hogy a kép mérete miatt érdemes nagy méretre kinagyítva nézni azt, a gesztusokból, véletlenszerűen kialakult foltokból létrejött mintázat sokkal élvezhetőbb.
A fő koncepció kisebb képek, figurák összekapcsolása volt azonos minőségű mintázattal. Ennek fő oka az a képalkotási-elv volt, mely a felületkitöltést tűzi ki célul, látszólag nem helyez kiemelt figyelmet egy részletre sem, nincs fő hangsúly a kép egy részén sem, a kép egésze viszont (a teljes látvány által) közel kell csalogassa a nézőt. Mindemellett a képen véletlenül sem használhattam ismétlődést, mert az vagy kiemelne egy mintát vagy egyhangúvá tenné a képet.
Ahhoz, hogy igazán élvezhető legyen a minta, "közel kell lépni hozzá" (nagy méretben kell nézni), és érdemes kis részekre felosztani, és a részleteket felfedezni. Ily módon vissza lehet térni azokhoz az alapmotívumokhoz, amikből a kép egésze felépül.
Izgalmas gesztusok bukkanhatnak fel, nem csak meglepetést hanem a felismerés örömét okozva a nézőben.

Felhasznált anyagok: diszperzit (alapozásra), tempera, diópác, fekete tus, terpentin, shell-lakk
méret: 70*100 cm

791 megtekintés
1 szavazat
10 komment
© Minden jog fenntartva

Komment írásához lépjél be, vagy Regisztrálj!

hungarou[offline]

hungarou

2012-03-06 15:03:210+#10Válasz a #9 kommentrePiroska és a farkas gombáztak az erdőben... smiley smiley smiley

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2012-03-06 11:19:120+#9Válasz a #7 kommentreNem tudom, Vajjéhó, azért láttam olyan festméyneket, melyek cím és leírás nélkül nem érthetőek - elmondhatta volna azt is, hogy Piroska és a farkas találkozik a gombaerdőben, miközben egy szombat esti randevúról szól maga a festmény.
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

hungarou[offline]

hungarou

2012-03-05 21:27:070+#8Válasz a #7 kommentreNem szállok vitába, akár így van akár nem, mivel nem érzem úgy, hogy a képet magát ténylegesen magyaráztam volna. Nem írtam elő, mit lássanak meg benne, sem azt, hogy milyen érzésekkel fogadják.
Akár elolvassák amit írtam, akár nem, a néző úgy ítél a kép felett, ahogy csak akar, és azt és úgy lát bele, amit és ahogy akar - a leírtak mellett is.
Igazából nem tudom - nem is biztos hogy érteném - van-e arra szabály, hogy kell-e egy munkát magyarázni, vagy sem.
Aki akarja elolvassa; aki meg nem, annak tökmindegy.

Azt sem bánnám, ha vitát váltana ki (mármint kell-e vagy sem, illetve mikor kell, vagy mikor nem kell magyarázni egy munkát), csak legyen meg a kerete az egésznek.

Vajjéhó[offline]

Vajjéhó

2012-03-05 17:51:030+#7Válasz a #5 kommentreBocs, hogy kijavítalak, de az absztrakt képeket nem kell magyarázni, a néző dönti el milyen érzelmeket, gondolatokat vált ki belőle, vagy mit fedez fel benne. Ezért is furcsálom, ezt a hosszadalmas leírást. smiley
Nem vagyok jobb agyféltekés rajzoló, nekem mind a kettő megvan :D

hungarou[offline]

hungarou

2012-03-05 13:56:310+#6Válasz a #5 kommentreUtólag nem tudom szerkeszteni a leírást (vagy csak nem tudom hol kell), próbáltam törölni a munkát és újra megosztani kicsit bővebb leírással, ami talán segített volna megközelíteni a képet, ám nem törölte a képet (2x próbáltam törölni, aztán feladtam...) smiley

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2012-03-05 13:51:040+#5Az absztrakt képeknél gyakran kell a magyarázat, ez más irányzat, mint a megszokottak (apró tanács: talán érdemes lenne nem egy általánosítással nyitni a kép leírásban, mert esetleg visszaüthet a dolog - személy szerint az ötletes absztrakt képek olykor-olykor tetszenek).
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

hungarou[offline]

hungarou

2012-03-05 12:47:350+#4Válasz a #3 kommentreNem a képet magát magyaráztam volna, de most dobtam egy hátast, mert ez a képet pár perce töröltem... és mégis itt van smiley
Mindegy, végül is, kb annyit írtam volna hozzá kb hogy a képalkotás során egy kép kompozíciójának lehet néhány kiemelt részlete, lehet a képnek hangsúlya, és van amikor csak kitöltöd a kép felületét/terét - és ennek vannak különböző módjai, erre lett volna ez a kép is egy példa. (kb. ennyi).

KisDressi[offline]

KisDressi

2012-03-05 12:15:140+#3Válasz a #2 kommentreAttól függ milyen értelemben magyarázni, mert ha a készítési módjáról van szó akkor az érthető.

Hát, a tartalmat magyarázni... De én igazából csak leírtam az én álláspontomat, mivel minden ember, máshogy lát, mást lát egy képben. Jó persze összekapcsolhatom akár a kép címmel, úgy megen csak más fele gondolok.
De lényeg a lényeg, ha már valamit kivált az emberből egy kép, valami új gondolatot, érzést stb, tehát ha elősegítheti az embert a fejlődésben, már van értéke, haszna...
Persze, elkezdhetnéd magyarázni, hogy neked a bal sarok azért olyan mert ez és az volt vagy hogy középen az meg azért van mert ... De ezt te mondod, és nem pedig a kép nézője.
A festészet, fotózás, stb, képalkotó művészeteknél alkotásoknál, sosem a művészt nézik, vagy nem azt kell nézni, hanem magát a művet.
Az előadó művészetek (mint pl zene, zenészek) ahol magát a művészt is figyelembe kell venni.

hungarou[offline]

hungarou

2012-03-05 12:08:060+#2Válasz a #1 kommentreAzt hiszem ki kell egészítenem egy kis magyarázattal a kép leírását, minimálissal, mert ha egy képet magyarázni kell, akkor lehet hogy veszett ügy az egész... de majd eldől.

KisDressi[offline]

KisDressi

2012-03-05 12:04:530+#1Nekem nincs ellenemre az absztrakció, de azt megjegyzem, az egész kép kissé homogén, nincs különösebben megfogható részlet, na de persze kinek hogy

Amúgy leginkább egy csatatérré alakult város felülnézetére emlékeztet

Mi ez az oldal?

Üdvözlünk a KockArton!

Ez itt egy grafikai közösségi oldal. Találhatsz itt képeket, tutorialokat, fórumozhatsz és chatelhetsz más alkotókkal, kritikákat adhatsz és kaphatsz. Az oldal egyaránt foglalkozik CG és hagyományos grafikákkal is.

Bejelentkezés

Még nem vagy tag? Regisztrálj itt!

Elfelejtetted a jelszavad? Segítünk!

(?)

Chat

Kockart chat

loading

¦¦¦

Online Tagok

1 / 1869 tag online

1 vendég

[tagok listája]

[A panel bezárásához kattints rá!]