: Portré gyakorlás

Eszközök: Derwent ceruzák és Nebulo HB-s ceruza
Mérete: A4

Most gyakorlom a portrét fotóról. Szeretném megtanulni mert hát látom van rá igény. A gondom az, hogy én még sosem rajzoltam fotóról embereket és nehéz mert nem előttem ül a modell. Kicsit nehéz a kép közepére felrajzolnom a modellt és most sem olyan jó mert saját meglátásom szerint nagyban eltér az eredetitől. Nem rácsal rajzolok, hanem ugyan úgy rajzolom a kijelzőről, mint ha csak élő modell lenne. Mindig így rajzolok. smiley

Szeretném ki kérni a véleményeteket erről, hogy mit kellene tennem, hogy jobban vissza adjam az adott személyt, illetve több személyt.
Na meg úgy ámblokk a véleményetek érdekel. smiley

[ https://images.pexels.com… ]
Címkék: , ,

551 megtekintés
4 szavazat
3 komment
some rights reserved

Komment írásához lépjél be, vagy Regisztrálj!

Géb[offline]

Géb

2020-06-29 11:37:190+#3Látszódik hogy nagyon jó szemlélettel kezeled a portrét. A könnyedség, a vonalkezelés minőségi érzetű. A szimmetria is rendben van. Szerintem teljesen egyben van. Viszont ha jobban szeretnéd visszaadni az adott személyt, akkor a vonalas vázlat jelleget finomítanám, főleg a hajnál foltokká egységesíteném a vonalakat. Ezt én pl grafitporral szoktam elérni, de satírozással és/vagy némi elmaszatolással is meg lehet támogatni. Én kísérletezgetnék különböző keménységű ceruzákkal is, pl 8B a hajhoz, HB az arcbőrhöz és a bőrön kevesebb vonalat rajzolnék főleg fiatal arc esetén, hogy a selymessége érződjön, azzal is élethűbb lesz a rajz. Sok sikert! Ment a pont

egyszercsak[offline]

egyszercsak

2020-06-22 00:45:530+#2Megpróbálok univerzálisan, általánosságban fogalmazni. Ha a hasznosult energia és az összmunka aránya amit gyakorlással befektetsz számodra értékelhető hatásfokot - eredményt mutat, akkor valószínű sikerélményed lesz. Ha pedig sikerélményed lesz az motivál és vágyat ébreszt a kívánt irányba ahová fejlődni és haladni szeretnél. De ehhez ki kell próbálni magad ahhoz pedig a gyakorlás vezet. Az eredményből meg az előbb említett módon leszűrheted, mennyire megy. Csak egy érdekesség miért említem a motiváció mellé a vágyat. Én például nem tudok rajzolni. De rettentő vágyat éreztem rá, hogy újra kipróbáljam és láttam, hogy a hasznos munka és a teljes befektetett energia aránya (akkori magamhoz képest) egész jó s így még motivált is mivel volt sikerélményem. Ez kb a madarat lehet vele fogatni állapot esete, de itt a vágy volt erősebb aztán jött a sikerélmény és a motiváció. Végül egyre magasabbra raktam magam fölé a lécet amit aztán már nem tudok azóta se megugorni gyakorlással se. Az arány egyre rosszabb lett, a hatásfok lecsökkent én pedig megint nem rajzolok. Így visszatértem a versekhez. Már az se megy smiley de legalább jól esik írni. Viszont itt meg elfogadtam, hogy ennyire vagyok képes. De ez még kevés. Ezt most csak azért írtam le, hogy nem mindig van párban az az eredmény amit magadtól vársz el, és amire a világban szükség van épp. Mert az is változik. Egyébként az előttem író mindent leírt (szerintem) ami támpontul szolgálhat, én csak megpróbáltam kiegészíteni hátha segít ez is valamit.
Ami állandó, végtelenül állandó, de ha változik akkor nem állandó tehát nem végtelen.

Thubakabra[offline]

Thubakabra

2020-06-21 15:05:260+#1Szerintem nagyon kellemes rajz lett! De azért látszik, hogy vannak aránytalanságok.
Nem vagyok benne biztos, hogy a kérdésed milyen választ kutat, tekintve hogy azt írod, erre van igény, feltételezem megrendelésre szeretnél portrékat alkotni.

Ebben az esetben viszont mindenképp ajánlom a rácsozást. Ez olyan dolog, hogy mindenképp jónak kell lennie az aránynak mindenhol, mert nem fog tetszeni a megrendelőnek. És hát ez nem élő modell, ezt nem tudod körbejárni.
Másik meg az, hogy érdemes esetleg kinyomtatni a fotóreferenciát akkorában, amekkorában rajzolsz is. Ilyenkor tudsz méreteket viszonyítani a rajzodhoz, akár ujjal is.
Ezeket nem kell a végtelenségig csinálni, egy idő után ráérzel a pontosságra.
De ha ezeket el akarod kerülni, akkor neki kell állni a krokizásnak, skiccelésnek, egy üléskor 10-20 skiccet is csinálni különböző fotókról, és akkor kialakul ez a pontosság.

Két dolog még, ami rendkívül sokat segített nekem portrék esetén.

1. Fény a szembe! Ha van, ha nincs MINDIG legyen egy becsillanás! Ettől lesz életteli. A tiéden most nem látom, és kicsit olyan zombi tekintete is lett. smiley Az nem feltétlenül baj, de előnyös sok esetben, ha nem ilyen.

2. A valóságban nagyon kevés olyan irány van, ami tökéletesen vízszintes vagy függőleges. Ez portréknál is igaz. A fotón kicsit oldalra billenti a fejét, de te mindent vízszintesbe rajzoltál meg. Ez kicsit merevvé is tette a pózt. Ha van egy kis ferdeség a fotón, érdemes a rajzba is belevinni, mert életszerűbb lesz tőle.

2+1. A kezek sokat dobnak a portrékon, viszont mindenki szív velük (én is). Érdemes őket gyakorolgatni külön, ezen a rajzodon érzem, hogy megszenvedtél vele.

Mindenesetre kezdetnek jó. Mondjuk én azt mondanám, ha ezt a részét a rajzolásnak nem annyira élvezed, mint a kutyaportrézást, akkor nem biztos, hogy erőltetni kéne. Ha megrendelésre szeretnél dolgozni, rengeteg kutya és macskabolond van, akik rendelni fognak tőled rajzokat. Persze, szélesíteni a repertoárt sosem árt!
A kommentelés úgy működik, hogy te is részt veszel benne. ;)

Mi ez az oldal?

Üdvözlünk a KockArton!

Ez itt egy grafikai közösségi oldal. Találhatsz itt képeket, tutorialokat, fórumozhatsz és chatelhetsz más alkotókkal, kritikákat adhatsz és kaphatsz. Az oldal egyaránt foglalkozik CG és hagyományos grafikákkal is.

Bejelentkezés

Még nem vagy tag? Regisztrálj itt!

Elfelejtetted a jelszavad? Segítünk!

(?)

Chat

Kockart chat

loading

¦¦¦

Online Tagok

    0 / 1869 tag online

    1 vendég

    [tagok listája]

    [A panel bezárásához kattints rá!]