Vissza a tutorialok listájához

: Képek összeillesztése, panoráma készítése

Ezzel a leírással szeretnék segíteni azoknak a fotósoknak akik egyszerű eszközzel szeretnének panorámát készíteni, és azoknak a rajzolóknak akik a nagyobb méretű képeiket nem tudják egysezrű módon beszkennelni. A szükséges program az Adobe Photoshop, melyben ezt könnyedén, automatizálva megtehetjük.


A program mindössze annyit tesz, hogy van egy algoritmus, mely keresi a képek között a hasonlóságot, átfedést, és így igazítja-méretezi át a képeket, hogy végül a sok kisebb méretűből egy nagyobb legyen, a felesleges részleteket lemaszkolja. Mivel az algoritmus nem tesz különbséget fotók és rajzolt képek között tökéletesen alkalmas mindkettőre.


Kezdjünk is neki! Első lépés, hogy a témáról elkészítjük a fotóinkat, ezt úgy kell megtenni, hogy átfedés legyen két kép között, mivel ezek segítségével tudja őket összeilleszteni. Minél nagyobb ez, annál több kép szükségeltetik, viszont a végeredmény hibamentes, vagy pontosabb lesz. Én legalább egy 30%-os átfedést javasolnék két kép között. Rajz esetén a fotózás helyettesíthető szkennerrel, mellyel sokkal minőségibb kép születik a papír tartalmáról, de itt is szükséges két kép között az átfedés.


Következő lépés, hogy elindítjuk a Photoshop-ot. Van egy menüpont: Fájl→Automatizálás→Fotóegyesítés (egyes verziókban vagy angolul: Photomerge)

Ennek hatására előjön egy ablak. Több beállítási lehetőség van, ezt majd kipróbálhatjátok miben különbözik, de most maradjunk az "Automatikus" pontnál. Ez azért jó, mert független a képek készítésének sorrendjétől, készítésének idejétől, tájoltságától. A tallózás gombbal nyissuk meg a képeket, melyeket szeretnénk, hogy összeillesszen. Itt javaslom, hogy egy mappába előtte válogassuk ki a nekünk szükséges képeket, mert akkor nem felejtünk véletlen benne 1-1 nem odavalót. A képek keverése jelölőnégyzet legyen aktív, mivel miután a képeket egymáshoz igazította azután ha ez aktív lemaszekolja. Ez arra jó, mert akkor a program megpróbálja színhelyesen kiválasztani a képeket, és a felesleget meg elrejti. Tájképfotózásnál sokszor felmerülhet, hogy ha a talajt nézzük az ég kiég, ha az eget a talaj sötét. Ezt is így orvosolhatjuk, csupán az égről és talajról is készítünk képeket, a végeredménynél nem lesz kiégett és túl sötét se.


Ha a képeket összeillesztette, akkor érdemes a rétegeket egyesíteni. Ezt úgy tehetjük meg, hogy kijelöljük az összes réteget, majd Réteg→Rétegek egyesítése (gyorsbillentyűvel CTRL+E). Ezt a későbbi utómunkálatok megkönnyítése végett ajánlott.


Valószínűleg most még a képünk szélei között vannak kiugró vagy átlátszó részek, ezeket a Vágás eszközzel eltüntethetjük, és retusáló eszközökkel, ha szükséges, akkor kiegészíthetjük a szükséges részeket.


A végére szeretnék pár tippet nyújtani a munka megkönnyítése érdekében.

  • Rajz esetén egy vékony egyenes vonal vízszintesen vagy függőlegesen segíthet a végeredmény igazításában, mert nem mindig sikerül helyes tájoltsággal összeilleszteni végül
  • Fotózás esetén szintén érdemes, ha a témában van valami egyenes, mellyel igazíthatjuk az eredményt.
  • Fotózás során a kiégett vagy sötét részeket úgy orvosolhatjuk, ha több képet készítünk, úgy hogy egyes képek egyes részein helyes a szín, így végül megtudjuk csinálni az egész témát színhelyesen
  • Ha a rajzot nem szkenneljük, hanem fotózzuk érdemes egyforma szögből, és magasságból készíteni minden képet, mivel így nem torzulnak a vonalak

És ezzel meg is lennénk, a szerkesztés további folyamata már rád van bízva.

Bögre
(2010-07-15)
20018 olvasás

Ugrás a lap tetejére

Mi ez az oldal?

Üdvözlünk a KockArton!

Ez itt egy grafikai közösségi oldal. Találhatsz itt képeket, tutorialokat, fórumozhatsz és chatelhetsz más alkotókkal, kritikákat adhatsz és kaphatsz. Az oldal egyaránt foglalkozik CG és hagyományos grafikákkal is.

Bejelentkezés

Még nem vagy tag? Regisztrálj itt!

Elfelejtetted a jelszavad? Segítünk!

(?)

Chat

Kockart chat

loading

¦¦¦

Online Tagok

1 / 1870 tag online

0 vendég

[tagok listája]

[A panel bezárásához kattints rá!]