Vissza a tutorialok listájához

: MyPaint Használati útmutató

Üdvözlet a MyPaintben! ^


Ez az írás a hivatalos tutorial magyar fordítása.


Ez a lecke megmutatja, hogyan is fussunk neki a programnak. Komplexebb leírásokat a források (angol) oldalon találhatsz.


Bevezetés ^

A MyPaint lényegében egy festőprogram, képalkotásra specializálva. Egyaránt képes utánozni a „valós” médiát és a sokrétű „digitális” alkotási stílust is. Célja az egyszerűség és gyorsaság.

Szándékosan nem egy képmanipulálásra alkalmas program. Így, bár a kreatív munka nagy részét el tudod benne végezni, de a végső alakításhoz, vágáshoz, színgörbe behangoláshoz és egyéb manipulációs dolgokhoz szükséged lesz egy másik programra, ahol a MyPaintben készült képet behívhatod. Ilyen például a GIMP.


Kezelőfelület ^

A MyPaint kezelőfelülete szándékosan minimális és a billentyűzet gombjaival is lehet vezérelni. Ez a lehetőség arra jó, hogy a festés menetét minél kevesebb dolog akassza meg.

kép:http://mypaint.intilinux.…

Így normálisan tudsz dolgozni a vásznon, miközben semmi más nem látható. Megnyomsz egy gombot, az pedig felugrasztja a billentyűzethez rendelt párbeszéd ablakot, szín választókat, stb., majd ezek eltűnnek, hogy folytathasd a munkádat. Annak ellenére, hogy sok alkotó ilyen módon szeret dolgozni, mások rendszerint jobban szeretik elől hagyni a paneleket a vászon mellett. Érdemes kipróbálni ezt a módszert is, majd később dönteni, melyik a kényelmesebb számodra.

A gyorsbillentyűket előre be lehet állítani, így bal kezed a billentyűzeten tud dolgozni, míg a jobb maximálisan kihasználható a festésre. A gyorsbillentyűk beállítása pofonegyszerű. Minden parancs megtalálható a menüben – csak vidd az egér kurzort a megfelelő menü fölé, majd nyomd meg az új gyorsbillentyűt, amit szeretnél! És kész is.


Festés ^

kép:http://mypaint.intilinux.…

Festeni a digitális tábla tollával, vagy - ha egeret használsz - a bal egérgomb lenyomásával tudsz a vászon felett. Ha egérrel rajzolsz, akkor akadhatnak apró problémák az ecsetvonásokkal. A MyPaint sajnos nincs egérre optimalizálva igazán, így nem is juthatsz a program minden előnyéhez. Szóval, ha gyakran festesz, érdemes beszerezni egy digitális táblát.

A MyPaint kihasználja a tábla nyomásérzékenységét, hogy festés közben maradéktalanul előjöjjenek az ecsetek speciális tulajdonságai. A jövőbeni verziók képesek lesznek kihasználni a toll dőlésszögét is, már amelyik táblatípusban van ilyen. Mindezt a szerkesztés→beállítások menüben tudok állítgatni.


Az ecseted kiválasztása ^

Nyomj egy B gombot, hogy megnyíljon az ecsetválasztó lista. Itt látható az összes elérhető ecset, amivel a MyPaint rendelkezik. Kiválasztáshoz kattints a ecsetre. Kattintással és vonszolással olyan sorrendbe állíthatod az ecseteket, ahogy neked a legkényelmesebb.

kép:http://mypaint.intilinux.…

Példának okáért: válaszd ki a Smudge+ ecsetet. Ez az ecset a tábla nyomásérzékenységét használja. Próbáld erősebben nyomni a tollat, majd fess körös-körül a vásznon, aztán fokozatosan enyhíts a nyomáson. Meglátod, ahogy a nyomás csökken, az ecset kenése fokozatosan csökken, majd új szín felvitelére áll át.

Rengeteg csodálatos ecsetet tartalmaz a MyPaint; érdemes ezért kipróbálgatni mindegyiket. Sőt, elkészítheted saját ecseteidet is. Ez már több szót érdemel, úgyhogy itt részletes leírást is olvashatsz róla.Az ecset állítása menet közben ^

Ahhoz, hogy beállítsd az ecset méretét, nyomd meg az F gombot; kicsinyítéshez pedig a D gombot. Mindez működik ecsetvonás közben is. A kurzor körvonala ennek hatására meg fog változni, hogy megmutathassa az aktuális méretet.

kép:http://mypaint.intilinux.…

Az ecsetek más tulajdonságainak menet közbeni változtatásához is lehet gyorsbillentyűket rendelni. Ezek a tulajdonságok lehetnek például az áttetszőség (mennyire látszik át a vászon), vagy akár a világosság. Nézd meg az Ecset, illetve a Szín menüket a parancshoz.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy a menet közbeni parancsok talán nem definiálhatóak bizonyos ecsetek tulajdonságainál. Sok ecset váltogatja a saját tulajdonságait a nyomás vagy a sebesség alapján és amit beállítasz a gyorsbillentyűvel, csak egy alap érték.


Visszavonás és radírozás ^

Az egyik legtöbbet használt alkalmazás bármelyik festőprogramban a visszavonás (Z vagy Ctrl+Z) és annak ellentettje az „újra” (Y vagy Ctrl+Y), hogy visszavonjuk illetve visszacsináljuk a változásokat, amiket véghezvittünk már.

kép:http://mypaint.intilinux.…

Lehetőség van a munkád egy darabjának törlésére, ha az aktuális ecseted átváltod radírrá az E gomb segítségével. Nyomd meg megint, ha a festőeszközödre akarsz visszatérni. Ha a digitális táblát tolla rendelkezik törlőgombbal a végén, az működni fog az E gomb lenyomása nélkül is. Csak emeld a törlőgombját a törölni kívánt terület fölé.

A Delete gombbal az aktuális réteget tudod törölni.


A szín megváltoztatása ^

Nyomj egy G gombot, hogy megnyíljon a GTK színválasztó panel. Ez egy hagyományos szín-kerék. Válaszd ki a neked kellő színt, majd nyomd meg megint a G gombot az eltüntetéshez.

Firkálgass kicsit az új színeddel, majd nyomd meg a V gombot, hogy előjöjjön a szín módosító. Ez a felugró ablak a kurzorod körül fog megjelenni, az aktuális színeddel a közepén. Középtől kiindulva a szín fokozatosan változik különböző paraméterek szerint (a kinézet eltérhet az egyes MyPaint verziókban attól, mint ami a képen van).

kép:http://mypaint.intilinux.…

Csak kattints arra a színre, amire szeretnéd módosítani az aktuálisat és a színválasztó el fog tűnni. Ez egy nagyon gyors mód arra, hogy a szín egy új árnyalatát kiválaszthassuk. (Tipp: ha egy másodpercen belül másodszorra is megnyomjuk a V gombot, akkor egy alternatív színválasztó fog megjelenni).

Festés közben gyakran váltogat az ember pár szín között. A MyPaint megjegyzi, mi volt az utolsó 5 szín, amit használtál. Lenyomva az X gombot, láthatod őket és választhatsz is közülük. Ezt ugyanúgy megteheted (ha gyorsabb számodra) a jobb egérgomb lenyomásával is (JEG).

A felugró ablakos színválasztás helyett direkten tudsz a vászonról is színmintát venni. Vidd az kurzort egy szín fölé, majd nyomd meg az R gombot. Ez mintát vesz onnan, ahol a kurzor van – nincs szükség kattintásra. Látni fogod, hogy a szín megváltozik. Ugyanezt meg tudod tenni a Ctrl gomb lenyomásával és kattintással. (Tipp: ha az X gombos megoldást használjuk, akkor bárhonnan tudunk mintát venni, a vásznon kívülről is).


Határtalan vászon nézetek ^

kép:http://mypaint.intilinux.…

A vászon vonala nem jelenti egyben annak végét is. A MyPaint vászna növekszik, ahogyan terjeszkedsz a festménnyel. Egyedül határt a számítógéped memóriakapacitása jelenti. Mozgathatjuk a nézetet a középső egérgomb (KEG), illetve a Space lenyomásával. Nagyításhoz és kicsinyítéshez a + és a – gombokat tudod használni.

Megszokott dolog a festőknél, hogy több szemszögből is megnézhessék a festményüket (ez egy hagyományos módszer arra, hogy megtalálják például az anatómiai hibákat és elcsúszásokat). A MyPaintben lehetőség van arra, hogy elforgassuk a festmény nézetét, vagy tükrözzük egy tengely mentén (tekintsd meg a Nézet menüt). Ha eltévedtél, használd a Visszaállítást a Nézet menüből.

Egy dolgot azért meg kell jegyeznünk: ezek a parancsok (tükrözés, forgatás stb.) arra adnak lehetőséget, hogy a vásznat másként is megtekinthesd, de a valóságban nem módosítanak a festményen. Szóval ha például tükrözve mented le a képet, később visszahozva már nem lesz meg ez a módosítás. Ha tényleg ilyen változtatást akarsz csinálni, akkor használj GIMP-et.


Hátterek és rétegek ^

Mikor elindítod a MyPaintet, egy fehér vásznat fogsz csupán látni, amire rajzolhatsz. Menj a Rétegek menübe és ott válaszd ki a Háttereket; kapni fogsz egy háttérválasztó panelt. Itt lehetőséged van arra, hogy másik kinézetet válassz a vászonnak – akár színben, vagy valami papírszerű textúrával stb. Ha szeretnéd, le is mentheted a kiválasztott hátteret alapértelmezettnek, így mindig azzal fog indulni a program, nem a fehérrel.

A MyPaint kezel rétegeket is. Ez annak megfelelő, mintha átlátszó fóliát tennél a kép fölé, és arra festenél. Érdemes átgondolni, hogyan legyen a réteg: például legfelül, vagy valahol másutt stb. Amit egy rétegen csinálsz, az nem módosít a másikon. Mindegyik réteg a háttér fölött fog megjelenni.

kép:http://mypaint.intilinux.…

Mikor elindítod a MyPaintet, egy átlátszó réteged lesz fehér háttér előtt. Hogy ezt teszteld, firkálj egy keveset nagy ecsettel erre a rétegre, majd csinálj e fölé egy újabb réteget a ctrl+pageup kombinációval. A képernyőn látni fogsz egy jelzést, hogy az új réteg teljesen üres.

Most az új rétegeden vagy. Fesd át kicsit az előző firkádat, utána pedig radírral tüntesd el a munkádat – azt fogod tapasztalni, hogy csak a ráfirkálás tűnt el, de az eredeti firka megmaradt.

Hogy a rétegeket ki tudd választani a halomból, használd a PageUp és a PageDown gombokat. Rétegválasztáskor a képernyőn röviden megjelenik az épp kiválasztott réteg tartalma, háttér nélkül. Választhatsz réteget még úgy is, hogy a H gombot lenyomva rákattintasz a réteg egy látható részére.

A rétegek lehetőséget nyújtanak még arra is, hogy folytasd a munkát az előző festéselőzmények összekuszálása nélkül. Össze tudsz fésülni egy réteget az alatta lévővel a Ctrl+Delete kombináció lenyomásával.

A Shift+Delete gombokkal pedig az egész réteget tudod törölni, tartalmával együtt.


A munkád mentése és exportálása ^

MyPaint képes menteni és betölteni PNG-t, JPG-t és ORA formátumokat (OpenRaster formátum, egy feltörekvő nyílt szabvány).

Ments ORA formátumba, ha csak szüneteltetni akarod a munkát, majd később folytatni azt a MyPaintben. Ez az egyetlen formátum, ami elmenti a réteg struktúrákat.

Sajnos GIMP-ben még nincs lehetőség arra*, hogy kezelni tudja az ORA fájlokat. Szóval ha GIMP-be akarod a képedet megnyitni, muszáj PNG-be lementeni (a jobb minőség érdekében; a JPG akkor elkerülhetetlen, ha a befejezett munkádat a weben akarod publikálni).

A mentés vázlatként lehetősége a MyPaintnek (gyorsbill. Az F2) elmenti a „törmeléket”, számokkal ellátva. Ez akkor hasznos, ha gyors kísérletezésre van szükségünk különböző ötletelésekkor és conceptezéskor.


A cikk megírása óta már elérhető az oratools nevű plugin GIMP-hez, ezzel lehetővé válik a *.ora fileok mentése és megnyitása is. Az ígéretek szerint a GIMP 2.7.1 változattól kezdve a plugin alapértelmezetten települ a programhoz. (a ford.)


Továbbiak... ^

Remélhetőleg ez egy jó kezdőlöket volt ahhoz, hogy biztosabb kézzel dolgozhass a MyPaintben. Ha bármilyen kérdésed vagy javaslatod van, akkor vess egy pillantást a Resources oldalra, hogy kapcsolatba léphess velünk. Találhatsz tutorialokat, linkeket galériákhoz, melyek a programmal készült képeket tartalmaznak.

Ha többet akarsz „játszani” és tanulni, akkor olvashatsz még a MyPaintről bővebben is. Van lehetőség saját ecsetek készítésére is, amiről itt olvashatsz egy tutorialt.


Jó szórakozást!

Thubakabra
(2010-08-12)
18244 olvasás

Ugrás a lap tetejére

Mi ez az oldal?

Üdvözlünk a KockArton!

Ez itt egy grafikai közösségi oldal. Találhatsz itt képeket, tutorialokat, fórumozhatsz és chatelhetsz más alkotókkal, kritikákat adhatsz és kaphatsz. Az oldal egyaránt foglalkozik CG és hagyományos grafikákkal is.

Bejelentkezés

Még nem vagy tag? Regisztrálj itt!

Elfelejtetted a jelszavad? Segítünk!

(?)

Chat

Kockart chat

loading

¦¦¦

Online Tagok

1 / 1856 tag online

1 vendég

[tagok listája]

[A panel bezárásához kattints rá!]