Vissza a tutorialok listájához

: Photoshop ecsetek

Bevezető ^


Sokan vannak, akik nekiállnának festeni, de aztán fel is adják hamarost, mert nem találják meg a photoshop adta ecsetkezelési lehetőségeket. Ez a kis alap tutorial ezt a hiányosságot hivatott áthidalni.


Az ecsetek változtathatósága szerintem nagyon fontos és rendkívül hasznos, ha digitálisan akarunk képeket festeni. Példának okáért, egy minta alapú ecsetet elforgathatunk, tükrözhetünk stb., adhatunk textúrát, szórást neki vagy kettős ecsetként hozzárendelhetünk még egy mintát – ez mind rendkívül sokat adhat a képeinkhez, ha kellő magabiztossággal és tudással használjuk fel.


Kezdjük az elején, hol is találhatjuk meg ezeket a beállítási lehetőségeket?

A menük közül kattintsunk az „ablak”-ra, ott pedig pipáljuk ki az ecset (brush) ablakot – ha eddig még ez nem volt bekattintva. Ha minden igaz, ezek után jobb oldalt a navigátor mellett meg fog jelenni egy kis fülecske ecsetes mintával ellátva. Vagy legalábbis felbukkan egy panel, mely elsőre sok funkciójával elkápráztat bennünket.


Lényegében nem olyan nehéz, hogy mindezt átlássuk.


Fontos megjegyeznem, hogy a funkciók jelentős hányada csak digitalizáló táblával működik!


De vegyük végig ezeket most szép sorjában!


Ecsethegy alakja ^

Itt választhatjuk ki a használni kívánt ecsetet. Vannak itt snassz minták, melyekhez már tartoznak funkciók. Vannak tradicionális ecseteket utánzó minták speciálisabb beállítási lehetőségekkel, vannak bonyult minták (például fűszál, levél stb.). Ha ügyesek vagyunk, kiegészíthetjük saját ecset formával, vagy behívhatunk letöltött ecsetkészleteket. A lehetőségek tárháza rendkívül nagy.

alap formák

alap formák

egyéb minták

egyéb minták

saját minta

saját minta

Itt nagy választék van, ami közül bátran keresgélhetünk, kipróbálhatunk párat stb. A tanulás jó módja, ha a legtöbbet ki is próbáljuk akár egy üres vásznon.

Az ecset panel eme fülén állíthatjuk be az ecset tükrözését, elforgatását, valamint azt, hogy mennyire legyen kemény. Ezek a dolgok nyilvánvalóak, mit is jelentenek, így nem is érdemelnek több magyarázatot. Az utolsó csúszka a „Köz”, ami lényegében annyit tesz, hogy az ecsetvonást mennyire akarjuk tagolni, mekkora közöket akarunk létrehozni bennük. Ha az ecsetvonást úgy fogjuk fel, mint adott méretű pontok halmazát, akkor a Köz funkcióját is hamarabb megértjük. Húzogassuk ezt a csúszkát, nézzük meg, mit is művel az ecsetünkkel!

Az egyes ecsetekhez rendelt alap tulajdonságokat módosíthatjuk, kevés dolog van lefixálva és éppen ezért baromi sok lehetőségünk van.


Alakzat dinamikája ^

Ezzel elsősorban azt állíthatjuk be, hogy a vonás a végeknél, a tábla nyomásának függvényében szűküljön-e vagy sem. További beállítási lehetőségek vannak ezen belül: például a méret vibrálása, szög vibrálása, kerekség vibrálása. A minimális átmérő annyit jelent, hogy mennyire szűkülhet el a vonás maximum.Szórás ^

Egyik kedvenc beállítási lehetőségem. Bitang hasznos, ha például gyorsabban akarjuk eldolgozni a tónusokat – hiszen egy kisebb szórás már elősegítheti ezt. Alkalmas még textúra készítésre is és sok egyébre. A szórás milyenségét a fülön belül lévő beállításokon kívül a „Köz” is befolyásolja.

Elsősorban a legfelső csúszka az, amivel a legváltozatosabb eredményt érhetjük el: a vonást alkotó pontok szóródási mértéket állíthatjuk be vele.


Textúra ^

Ez már egy összetettebb beállítási lehetőség. Rengeteg variálási lehetőséget biztosít ez az egy plusz bepipált funkció: az ecset felületéhez textúrát rendelhetünk vele. Különböző textúrák közül lehet választani, ami már alapból benne van a photoshopban, de adhatunk hozzá magunk is. A textúra-választó nézőkét lenyitva láthatunk egy kis nyilacskát a jobb felső sarkában: itt további készletek közül választhatunk.

A kiválasztott képeket nagyíthatjuk az igazítással, a mélységgel a láthatóságát határozhatjuk meg. A „minden ecsethegy textúrázása” lehetőséget bekattintva sűrűbbé, randomabbá tehetjük a hozzáadott textúrát, a módok között turkálva pedig még több lehetőség fetreng. Nehéz volna leírni, hogy minek, mi is lesz pontosan a hatása, ezért inkább azt javaslom, hogy nézzük meg magunk smiley Ez a funkció tökéletesen alkalmas arra, hogy életszerűbbé tegyük a felületeket, anyagot adjunk nekik.


Kettős ecset ^

Lényegében olyan, mintha egyszerre két ecsettel festenénk. A kiválasztott alapecsethez hozzáadhatunk egy másikat, ami erősen befolyásolhatja a végeredményt. Igen kevesen ismerik, pedig elég változatos dolgokra képes.

A második ecsetnek beállíthatjuk ugyanúgy a méretét, a közét, szórását.

Egyedül a speciális, tradicionális ecseteket utánzó mintákat nem rendelhetjük hozzájuk másodikként, de alapecsetként természetesen azt is betehetjük.


Színdinamika ^

Ez amolyan hippi-zóna. Konkrétan az történik, hogy az ecset össze-vissza kezdi használni a színeket. Mókás dolgokat lehet vele létrehozni.


Pontterülés ^

Nagy kedvenc. Az egyik alapbeállítása az ecseteknek. Ha finomabb tónusokat akarunk, akkor mindenképp kapcsoljuk be!

Lényegében az ecset a végeken egyre átlátszóbb lesz. A digitalizáló táblánkkal nagyszerűen tudjuk irányítani, hogy az ecset mennyire legyen áttetsző. Akkor lesz a legfinomabb a pontterülés, ha a Közt a legkisebbre vesszük (emlékszünk? Ez az ecsethegy alakjánál van).


Ezen a panelen az alant lévő funkciók már csak kis jelentőséggel bírnak, saját beállítási lehetőséggel nem is rendelkeznek. A „nedves szegélyek” az, amit érdemes mindenképp megnéznünk, persze a többit se hagyjuk ki! Mindegyik befolyásolja valamennyire a munkafolyamatot, így érdemes egyszer kipróbálnunk, mit produkálnak. Ez az egész lényege: merjünk kísérletezni!


Nagyjából a legtöbb lehetőséget le is írtam. Innen már csak pár dolog maradt.

Opacitás ^

Az ecset általános átlátszóságát állíthatjuk be. Én általában ezt módosítom a legtöbbször. Értelemszerűen az 1% a legáttetszőbb, a 100% pedig a tökéletesen telített.

Rendkívül hasznos beállítási lehetőség!


Ecset-készletek ^

A kis nyilacskára kattintva kapunk egy menüt, ahonnan válogathatunk. Alapból a photoshopnak több készlete is van, érdemes végigbogarászni őket! Ha ecset-készleteket töltünk le, akkor azt is itt találjuk majd meg, miután betettük a megfelelő mappába őket (C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS5\Presets\Brushes).

Ha vissza akarjuk kapni az eredeti ecseteinket, akkor kattintsunk az „ecsetek visszaállítása” részre!


Nagyából ennyi. Vannak még kisebb dolgok, de ezeket majd szép apránként magunk is fel fogjuk fedezni, ahogy a programmal, magával a festéssel alaposabban megismerkedünk. Arra vonatkozólag, hogy mit érdemes használni, mit nem – nincs konkrét javaslat. Mindenkinek van egy saját ízlése ebben is, ami ki fog alakulni.


De először mindenképp kísérletezzünk!

Thubakabra
(2011-05-21)
8795 olvasás

Ugrás a lap tetejére

Mi ez az oldal?

Üdvözlünk a KockArton!

Ez itt egy grafikai közösségi oldal. Találhatsz itt képeket, tutorialokat, fórumozhatsz és chatelhetsz más alkotókkal, kritikákat adhatsz és kaphatsz. Az oldal egyaránt foglalkozik CG és hagyományos grafikákkal is.

Bejelentkezés

Még nem vagy tag? Regisztrálj itt!

Elfelejtetted a jelszavad? Segítünk!

(?)

Chat

Kockart chat

loading

¦¦¦

Online Tagok

    0 / 1870 tag online

    1 vendég

    [tagok listája]

    [A panel bezárásához kattints rá!]