Vissza a tutorialok listájához

: Photoshop: Maszkolás

Bevezető ^


Sokszor jön elő a téma, mi is az a maszkolás, szóval először erről írnék pár szót, aztán vágunk csak a lényegbe. Ez a rész bármelyik raszteres programra vonatkoztatható.


A rétegmaszkkal az adott réteg átlátszóságát tudod meghatározni. Ezt a fekete-fehér közötti skálával lehet irányítani: a fehér rész azt jelöli, hol átlátszatlan a réteg, míg a fekete részen teljesen átlátszó lesz - természetesen a középszürke pedig félig átlátszó lesz.


Ezt a techikát rendkívül sok esetben lehet alkalmazni - kivágásoknál, két réteg egybemosásánál, textúrázásnál stb. A legjobb az benne, hogyha valamit elrontassz és már nem tudod visszavonással sem kijavítani, akkor tudsz korrigálni a rétegmaszkon. Ezáltal nincs olyan, hogy egy hosszabb munka esetén alig javítható hibát hozol létre.


Innen jön a photoshopra szűkített rész.


Hogyan készíthetsz rétegmaszkot? ^


Kétféleképpen oldható ez meg. Először is, válaszd ki azt a réteget, amelyikhez a rétegmaszkot akarod csatolni,...

1. ... majd a rétegek panel alsó részén az ikonok közül kattints a kis kocka alapon kör kinézetűre. Fehér alapú maszkot fogsz kapni.


2. ... menj a menübe, ott válaszd ki a réteg (layer) pontot, ott pedig a Rétegmaszk menüt. Be tudod állítani, hogy teljesen átlátszatlan (mindent mutat, tehát fehér) vagy teljesen átlátszó (mindent elrejt, ergo fekete) rétegmaszkot rakjon be alapból. Válaszd a neked kedvezőbbet.


Ezek után a réteghez csatolódik a maszk, majd ezen tudod irányítani az átlátszóságot. Egyszerűen csak válaszd ki a megfelelő ecsetet, a szükséges színt (fekete-fehér között), majd a megjelenő kis maszkra kattintva már festhetsz is.

Egy rövid kis példa: ^

Van egy hátterünk, ami kék színű és afelett van még egy réteg. Ehhez a másodikhoz rendeltünk egy "mindent mutat" maszkot. Kiválasztva a maszkot és egy fekete színű, puha ecsetet egy ' smiley ' smileyt festettem a maszkra. Így azon a részen a réteg is áttetsző lett és átütött rajta a kék háttér - ugye a smiley mintájában.

Nem is olyan bonyolult ez smiley


Amire érdemes figyelni...

Háttérhez nem lehet maszkot rendelni, mivel alapból annak nincs alphája (átlátszósági mapje). Például, ha radírozni akarunk rajta, akkor a hátsó színt fogjuk viszont látni, nem a kis kockákat, amik az átlátszóságot jelzik. Ahhoz, hogy maszkot tudjunk rendelni hozzá vagy egyáltalán átlátszóvá tehessük, tennünk kell vele valamit: jobb klikk a háttér ikonján a rétegkezelő panelen, majd válaszd a 'Háttérből réteg...' pontot. Ezután egy normális réteg lesz belőle, ami ugyanúgy viselkedik, mint a többi.

Színnel nem tudod irányítani a maszkot - hiába választasz ki valami telítettet, a maszk fölött szürkeárnyalatúvá fog konvertálódni.


Tippek ^

Korrekciós rétegekhez is lehet maszkot rendelni. Például ha kontrasztosítást akarunk a kép bizonyos részein, míg némelyiket a régi állapotában akarjuk hagyni, akkor ugyanúgy adhatunk neki rétegmaszkot.

Egy rövid példán keresztül szemléltetném.

Ez a fotóm kicsit sötétre sikeredett, úgyhogy kicsit feljavítom PS-ben. Ehhez rendelek egy görbés korrekciós réteget, hogy vilosítsak rajta, de az eredmény nem lett túl jó:

A vizet szerettem kicsit sötétebben, az ég pedig kiégett és mindenfajta árnyalást elvesztett. Ezen felül a fák teteje is eltünt. Szóval rendeltem hozzá egy rétegmaszkot és egy kis javító festegetés után ilyen lett:

A maszkot egyébként ugyanúgy lehet kezelni, mint a réteget, csak fekete-fehérben kell gondolkodni.

Rendelhetsz hozzá effekteket, elmoshatod, átmenetesen is vezérelheted. Ez utóbbi is rendkívül sok esetben lehet alkalmas, például átmenetes egybeolvadáskor egy másik képpel. Vagy akár egy speciális ecsettel - mint a következő példánál a falevél mintájával - textúrázhatunk vagy mintázhatunk:

Ez mondjuk főként akkor izgalmas, ha egy másik képet rendelünk fölé vagy már egy textúrázott/textúra réteget alkalmazunk így.

A rétegmaszkot kikapcsolhatjuk, ha meg akarjuk nézni, nélküle milyen lenne az adott réteg - a shift gomb lenyomásával majd bal egérgomb (BEG) klikk a maszk fölött.

Vagy megnézhetjük a maszkot magát:

Ezt az alt+BEG kombinációval, szintén a maszkon és ugyanígy tünthethetjük el az aktív felületről.


Röviden ennyi a rétegmaszkok használata. Érdemes kipróbálni, mert tényleg sok esetben alkalmazható. Próbáltam minden összeszedni hozzá, de bövebb információt némi tapasztalatszerzés után kaphatunk.

Thubakabra
(2010-07-15)
9457 olvasás

Ugrás a lap tetejére

Mi ez az oldal?

Üdvözlünk a KockArton!

Ez itt egy grafikai közösségi oldal. Találhatsz itt képeket, tutorialokat, fórumozhatsz és chatelhetsz más alkotókkal, kritikákat adhatsz és kaphatsz. Az oldal egyaránt foglalkozik CG és hagyományos grafikákkal is.

Bejelentkezés

Még nem vagy tag? Regisztrálj itt!

Elfelejtetted a jelszavad? Segítünk!

(?)

Chat

Kockart chat

loading

¦¦¦

Online Tagok

1 / 1870 tag online

1 vendég

[tagok listája]

[A panel bezárásához kattints rá!]